
Przepis na sałatkę z kiełkami i kalafiorem
Składniki: 5 jajek, 1/2 kalafiora, 1/2 brokułu, 1 czerwona papryka, 1 zielony ogórek, kiełki lub mikrolistki groszku.
Składniki na sos: 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Wykonanie: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz, majonez, śmietanę i wymieszać. Odstawić. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki i obgotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i poczekać, aż ostygną. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki, jedno jajko odłożyć. Ogórek pokroić na cienkie plastry, a paprykę na cienkie paski. Na talerzu ułożyć ugotowany brokuł, kalafior, jajka, paprykę, ogórek. Całość polać sosem, ułożyć kiełki groszku i posypać rozkruszonym żółtkiem z pozostawionego wcześniej jajka.
Przepis na sałatkę z burakami i gruszką
Składniki: 3 garście rukoli, 3 ugotowane lub upieczone buraki, 1 gruszka, 1 łyżka miodu, 1 łyżka masła, 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych, 4 plastry koziego sera, sól, pieprz.
Składniki na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Buraki pokroić w kostkę. Gruszkę ze skórką pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać łyżeczkę masła, łyżkę miodu i podgrzewać. Gdy gruszka zacznie się rumienić, dodać ocet, połowę orzeszków piniowych i chwilę dusić. Odstawić, aby trochę przestygło. Ser pokroić na małe kwadraty. Na talerzu ułożyć rukolę, buraki, karmelizowaną gruszkę z orzeszkami, ser i całość polać sosem i posypać resztą orzeszków piniowych.
Przepis na sałatkę z indykiem i parmezanem
Składniki: 1 dojrzałe mango, 1 awokado, 3 garści roszponki, około 10 pomidorków koktajlowych, 200 g piersi indyka, sól, pieprz, papryka, curry, 2 łyżki sosu sojowego, masło klarowane, ser parmezan (parmigiano reggiano).
Składniki na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka masła orzechowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 2 łyżeczki soku z cytryny.
Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle klarowanym. Doprawić do smaku, wlać sos sojowy i podsmażać razem. Mango i awokado pokroić w kostkę. Na talerz wyłożyć roszponkę, mango, awokado, połówki pomidorków koktajlowych, podsmażone mięso. Polać całość sosem i posypać startym serem.