Przepis na zapiekankę z kaszy jaglanej
Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej, 1 kostka twarogu, 3 łyżki miodu, 3 jabłka, 1 łyżka cynamonu, 2 łyżki suszonej żurawiny, skórka otarta z ½ cytryny, 2 łyżki płatków migdałowych; składniki na kruszonkę: 3 łyżki płatków owsianych, ½ szklanki mąki, 2 łyżki cukru, ¼ kostki masła, szczypta cynamonu.
Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Kaszę wymieszać z twarogiem, cynamonem, miodem, jabłkami, skórką z cytryny, żurawiną. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i rozkruszyć ją na masie. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Posypać płatkami migdałowymi.
Przepis na zapiekankę z kaszy jęczmiennej z kiełbasą
Składniki: ok. 250 g kiełbasy wiejskiej, 1 czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 2 torebki kaszy jęczmiennej perłowej, sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany, oliwa z oliwek, ok. 10 suszonych pomidorów, pęczek natki pietruszki, ½ szklanki ziaren słonecznika, 1 kostka (ok. 250 g) sera mozzarella.
Wykonanie: Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić na 5 minut, odcedzić. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, dodać wymoczone ziarna słonecznika, przyprawy, oliwę i wymieszać. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Pomidory suszone pokroić w paski, mozzarellę w kostkę. W misce wymieszać kaszę, warzywa z kiełbasą, suszone pomidory i mozzarellę, doprawić, dodać oliwę z zalewy z suszonych pomidorów. Przełożyć do miski i zapiekać 25–30 minut w temp. 180°C. Posypać obficie natką pietruszki.
Przepis na zapiekany pęczak z dynią, fetą i orzechami
Składniki: 2 torebki kaszy pęczak, 1 mała dynia, 1 kostka sera feta, ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 4 łyżki startego żółtego sera, pęczek natki pietruszki.
Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Polać ją oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Fetę rozkruszyć. Ugotowaną kaszę wymieszać z przygotowaną dynią, posiekanymi orzechami, rozkruszoną fetą, startym serem i przyprawami. Przełożyć do naczynia do zapiekania i piec 25–30 minut w temp. 180°C. Posypać natką pietruszki.