Przepis na sycące śniadaniowe chia z miodem i owocami
Składniki:
- 1/2 l mleka krowiego lub roślinnego,
- 7 łyżek nasion chia,
- 4 łyżki miodu,
- kilka orzechów włoskich;
- do podania: maliny, borówki, orzechy włoskie, pistacje, miód.
Wykonanie: Mleko podgrzać i wsypać nasiona chia. Dodać miód i wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 godziny (można przygotować dzień wcześniej). Rozlać do pucharków, dodać posiekane orzechy, pistacje, świeże owoce. Polać miodem.
Przepis na pyszną owsiankę kokosową z karmelizowanym bananem
Składniki:
- 1 szklanka płatków ryżowych,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- szczypta soli, 2 łyżki miodu;
- dodatkowo: 1 banan, 1 jabłko, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, świeże maliny.
Wykonanie: Zagotować wodę, wsypać płatki, wymieszać, aby zmiękły. Dodać mleko kokosowe, szczyptę soli, gotować do miękkości około 5 minut. Dodać miód i wymieszać. Rozlać do miseczek. Na patelni rozpuścić miód, dodać pokrojone w kostkę jabłko, pokrojonego na plastry banana i posiekane orzechy. Podsmażać w miodzie, aż się zrumienią. Wyłożyć na ugotowane płatki ryżowe. Posypać cynamonem, ułożyć maliny.
Przepis na puszyste placuszki twarogowe z owocami
Składniki:
- 200 g twarogu,
- 3 jajka,
- 1 łyżka cukru/miodu,
- 4 łyżki mąki, np. orkiszowej lub pszennej,
- olej do smażenia;
- dodatkowo: ulubione owoce świeże lub mrożone, np. borówki, maliny, jeżyny, 3 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki miodu.
Wykonanie: Twaróg przełożyć do miski, dodać jajka i utrzeć blenderem. Dodać cukier i mąkę i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i nakładać porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron na rumiano, wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Następnie nakładać na talerze. Miód wymieszać z masłem orzechowym. Polać masą placki i ułożyć owoce.