flammkuchen z boczkiem i serem pleśniowymMariusz Kosmala
StoryEditorRabarbarowe smaki

3 przepisy na rabarbar w wytrawnym i słodkim towarzystwie

27.05.2023., 09:00h
Sezon na rabarbar w pełni! Zatem korzystajmy, ile się da z możliwości jakie oferuje nam to warzywo. Przedstawiamy trzy pomysły na rabarbar w różnorodnym wydaniu. Każdy przepis to pomysł na odnalezienie tego smaku w daniu.

Flammkuchen z rabarbarem, serem pleśniowym i boczkiem

image

flammkuchen z boczkiem i serem pleśniowym

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, 1/2 szklanki ciepłej wody, szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwy.

Składniki na nadzienie: 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%, 1 czerwona cebula, 5 plastrów boczku cieniutko pokrojonego, 2 łodygi rabarbaru, 1 ser pleśniowy, świeży tymianek, sól, pieprz.

Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie klejące, podsypać większą ilością mąki. Cienko rozwałkować i ułożyć na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki i porozdzielać je palcami. Rabarbar obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, boczek na mniejsze kawałki, ser na plastry. Upieczony placek posmarować śmietaną, obsypać solą i pieprzem. Ułożyć plastry boczku, cebuli, rabarbaru, sera pleśniowego i wstawić do pieczenia. Piec 20–25 minut, aż ciasto się zrumieni. Posypać świeżym tymiankiem.

Ciasto z rabarbarem i bezą

image

ciasto z bezą i rabarbarem

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki na ciasto kruche: 150 g mąki pszennej, 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na galaretkę z rabarbarem: około 10 łodyg rabarbaru, 3 truskawkowe galaretki, 1 litr wody.

Składniki na masę śmietankową: 250 g sera mascarpone, 1/2 l słodkiej śmietanki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, około 70 ml wrzątku.

Składniki na bezę: 4 białka, 150 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu jabłkowego.

Wykonanie: Zagnieść kruche ciasto, odstawić na 30 minut do lodówki. Rozłożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumieni. Wystudzić. Białka ubijać na sztywną i lśniącą masę, dodając cukier. Pod koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do formy, w której piekliśmy ciasto. Wyrównać i nadać kształt. Bezę piec 30 minut w temperaturze 120°C, a następnie obniżyć temperaturę do 100°C i suszyć ją półtorej godziny. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, zalać pół litra wody i gotować chwilę, aż zmięknie. Uważać, żeby go nie rozgotować. W pół litra wody rozpuścić galaretki i wlać je do podgotowanego rabarbaru. Ostudzić i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć, i dopiero wtedy wylać ją na podpieczony placek. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostudzenia. Krem przygotować, gdy galaretka będzie już zastygnięta na cieście, a beza wysuszona. Składniki na krem muszą być schłodzone. Mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, dodać cukier i ubijać, aż masa zgęstnieje. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę i wymieszać. Masę wyłożyć na galaretkę i równo rozprowadzić po formie. Bezę ułożyć na krem śmietankowy i bardzo delikatnie docisnąć.

Grillowana polędwiczka z sosem rabarbarowym

image

polędwiczki z sosem rabarbarowym

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, sól, pieprz, majeranek, 5 ząbków czosnku; sos rabarbarowy: 10 łodyg rabarbaru, 1 czerwona cebula, olej, 1 łyżka miodu, sól, pieprz, szczypta chilli, szczypta cynamonu, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina.

Wykonanie: Polędwicę pokroić w plasterki, lekko rozbić tłuczkiem. Posypać przyprawami, natrzeć olejem i przeciśniętym przez praskę czosn­kiem. Odstawić na 4 godziny, a najlepiej na noc, do lodówki. Ułożyć na tackach i grillować. Rabarbar obrać i pokroić w małe kawałki. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać rabarbar, zalać winem. Odparować wino, dodać przyprawy. Doprawić do smaku. Zgrillowane polędwiczki podawać z sosem rabarbarowym.

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. październik 2024 02:26