sałatka z rwanym ananasem i serem halloumiMariusz Kosmala
StoryEditor

3 przepisy na rozpoczęcie sezonu grillowego

20.05.2023., 09:00h
Sezon grillowy w pełni. Nikogo nie trzeba przekonywać, że to jedna z bardziej ulubionych form spędzania wolnego czasu przez Polaków. Dlatego przedstawiamy też 3 niebanalne przepisy na dania, które nam umilą wspólne grillowanie.

Sałatka z grillowanym ananasem i serem halloumi

image

sałatka z rwanym ananasem i serem halloumi

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki na sałatkę: 4 plastry świeżego ananasa, 1 opakowanie sera halloumi, 1 opakowanie roszponki, 1 owoc granatu, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, oliwa z oliwek.

Składniki na sos: 1 łyżka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie: Ananasa i ser pokroić na mniejsze kawałki. Posmarować je oliwą i grillować z dwóch stron, przestudzić. Na talerzu ułożyć liście roszponki, grillowane kawałki sera i ananasa. Posypać ziarnami granatu i posiekanymi orzechami. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę.

Grillowane pieczarki faszerowane kaszanką i oscypkiem

image

grillowane pieczarki z kaszą i oscypkiem

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki: około 10 bardzo dużych pieczarek (najlepiej portobello), 3 pęta kaszanki, 1 jabłko, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, 70 g sera oscypka wędzonego lub innego wędzonego sera, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Wykonanie: Od pieczarek oderwać ogonki. Natrzeć pieczarki oliwą, posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a potem jabłko starte na tarce. Kaszankę naciąć i zawartość (bez skóry) wyłożyć na patelnię. Podsmażać razem farsz, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Farszem napełniać pieczarki. Układać na grillu i grillować 25–30 minut. Gotowe posypać startym oscypkiem i poczekać około 3 minut, aż ser się rozpuści. Podawać na gorąco z oliwą i grzankami.

Szaszłyki z boczkiem

image

szaszłyki z boczkiem

FOTO: Tygodnik Poradnik Rolniczy

Składniki na szaszłyki: 2 żółte papryki, 2 czerwone papryki, 4 cebule, pęczek szparagów, około 15 pieczarek, 2 cukinie, 20 plasterków cienko pokrojonego boczku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek.

Składniki na sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka miodowej musztardy.

Wykonanie: Cukinię, cebulę, obie papryki pokroić w większą kostkę. Pieczarki przekroić na pół. Od szparagów oderwać twarde końce i pokroić je na 3-centymetrowe kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabijać warzywa w dowolnej kolejności, przeplatając je boczkiem. Szaszłyki polać oliwą, obsypać przyprawami i grillować 20–25 minut. Składniki sosu wymieszać i podawać do szaszłyków.

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:08