Sałatka z grillowanymi warzywami i rybą
Składniki na sałatkę: 1 czerwona papryka, 2 filety rybne (np. dorsza), 1 mała cukinia, 6 pieczarek, 5 ugotowanych ziemniaków, kilka pomidorków koktajlowych (pomarańczowych i czerwonych), 3 ząbki czosnku, 2 garści roszponki, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, olej, 1/2 cytryny.
Składniki na sos: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 4 łyżki keczupu.
Wykonanie: Paprykę pokroić na paski. Rybę na małe kawałki. Cukinię pokroić w talarki, pieczarki na połówki. Ugotowane ziemniaki pokroić na grubsze plastry. Warzywa i rybę przełożyć do miski, polać olejem i posypać przyprawami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię do grillowania i najpierw warzywa, a następnie rybę grillować z dwóch stron. Wyjmować na talerz i odstawić na 3 minuty do ostudzenia. Majonez wymieszać z keczupem i jogurtem. Na półmisek wyłożyć roszponkę i układać warzywa i rybę. Posypać posiekanym szczypiorkiem, a rybę skropić sokiem z cytryny i podawać od razu.
Sałatka z brukselką i kurczakiem
Składniki na sałatkę: 1 filet z kurczaka, 200 g brukselki, kilkanaście liści szpinaku, 1 czerwona cebula, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, sól, pieprz, curry, kilka pomidorków koktajlowych.
Składniki na sos: 4 łyżki majonezu, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami i usmażyć. Brukselkę ugotować, przelać zimną wodą (dzięki czemu będzie miała ładny, zielony kolor). Każdą brukselkę przekroić na pół. Cebulę pokroić w bardzo cienkie półplasterki i delikatnie je porozdzielać. Pomidorki przekroić na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników na sos i wymieszać. Na talerzu ułożyć liście szpinaku, brukselkę, kurczaka, połówki pomidorków, cebulę, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami.
Sałatka z wątróbką i żurawiną
Składniki: miks sałat, 300 g wątróbki drobiowej, masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz, 1/2 szklanki mąki, 1 cebula, sól, pieprz, 1 ugotowany lub upieczony burak, 1 pomarańcza, 3 łyżki konfitury żurawinowej, 100 g koziego sera.
Wykonanie: Wątróbkę umyć, oczyścić i osuszyć. Rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną w kostkę cebulę i podsmażyć. Kawałki wątróbki obtaczać w mące i układać na patelni z cebulą kawałek obok kawałka. Smażyć z dwóch stron, odstawić na 5 minut. Buraka pokroić w kostkę. Obraną pomarańczę pokroić w plastry, ser w kostkę. Na talerzu ułożyć sałaty, przestudzoną wątróbkę z cebulą, kawałki buraczków, sera i plasterki pomarańczy. Nałożyć po łyżeczce żurawiny w kilku miejscach na talerzu.