Verguny – stara potrawa ukraińska na Boże Narodzenie
Składniki:
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, 1 jajko, 2 łyżki roztopionego masła, 4 łyżki cukru, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki, olej do smażenia.
Wykonanie:
Ze składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Pokroić w romby i każdy naciąć w środku. Przez powstałą dziurkę przeciągnąć jeden koniec rombu – tak jak przy faworkach.
Smażyć na rumiano w głębokim oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Świąteczny tort miodowy
Składniki na ciasto:
4 jajka, 4 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 200 g masła, 4 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody. Składniki na krem: 400 ml śmietanki 18% i 300 ml śmietanki 36%, 180 g cukru pudru.
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać miód. Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać sodę i przesianą mąkę. Podgrzewać około 5 minut, zdjąć, wystudzić. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąki. Podzielić na 15 części i każdą rozwałkować w kółko pasujące do okrągłej blaszki.
Blaty ciasta piec pojedynczo na złoty kolor, około 3–4 minut w temperaturze 180°C. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Smarować nią blaty i przykrywać kolejnymi. Na ostatnim ułożyć ozdoby upieczone z ciasta.
Odstawić tort na 24 godziny. Tort im dłużej stoi, tym jest lepszy. W przepisie ukraińskim stosuje się 700 ml słodkiej śmietanki 20–25%.
Tradycyjny miodownik na kefirze palonym
Składniki: 3 jajka, 2 szklanki cukru, 4 szklanki mąki, 1 szklanka kefiru, 3 łyżki miodu, 1 łyżka sody, 100 ml oleju, 1/2 szklanki wody, 1 szklanka orzechów, 1 łyżka mielonych goździków.
Wykonanie: Do rondla wsypać 3 łyżki cukru. Podsmażyć, skarmelizować, po czym dodać pół szklanki wrzącej wody, dzięki czemu cukier nie zastygnie. Odstawić. Jajka ubić na jasną masę z resztą cukru. Sodę wsypać do kefiru (zaczną pojawiać się bąbelki). Do masy jajecznej dodać kefir z sodą, karmel, olej, miód i wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, posiekane orzechy i zmielone goździki. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem lub olejem i wysypanej mąką okrągłej formy i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Ciasto delikatnie zmieni kolor. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.