Deser cytrynowy z jogurtem i pistacjami
Składniki: 2 cytryny, 40 g masła, 130 g erytrytolu, 1 jajko, 1 żółtko, 400 ml gęstego jogurtu naturalnego, świeże owoce, np. maliny, 30 g posiekanych orzechów pistacjowych.
Wykonanie: Cytryny dokładnie sparzyć. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę na małych oczkach. Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Do rondelka o grubym dnie wbić jajko i dodatkowe żółtko, dodać cukier, sok i skórkę z cytryn i ubić mikserem. Garnek podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się nie zwarzyła. Gdy krem zacznie gęstnieć, dodawać stopniowo masło i mieszać, aż się rozpuści. Zmniejszyć ogień, pogotować (ale nie zagotować) jeszcze ze dwie minuty. Krem ostudzić. Masę przełożyć do pucharków na zmianę z jogurtem naturalnym, udekorować świeżymi owocami i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi.
Komosa z łososiem i warzywami
Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa), filet z łososia, łyżka soku z cytryny, kilka plasterków masła, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1 czerwona cebula, kilka liści jarmużu lub szpinaku, 2 sałaty rzymskie, 1 łyżka masła klarowanego, przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki, szczypta chilli, bazylia, szczypta pieprzu, sól, 2 ząbki czosnku.
Składniki na sos: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka octu jabłkowego.
Wykonanie: Łososia pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami, ułożyć plastry masła i upiec w piekarniku (około 20 minut), aż się zrumieni. Komosę opłukać. Zagotować szklankę wody, posolić i na wrzątek wrzucić komosę. Gotować około 15 minut, przykryć, aby wchłonęła resztę wody. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną w kostkę cebulę. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, dodać do cebuli. Dodać drobno pokrojone papryki i dusić razem do miękkości. Warzywa lekko przesunąć i na tej samej patelni ułożyć połówki sałaty rzymskiej i dusić razem. Do warzyw dodać ugotowaną komosę, przyprawy i wymieszać. Gdy warzywa zmiękną, dodać sos z musztardy wymieszanej z octem. Na talerzu ułożyć komosę z warzywami, sałatę i łososia.
Wykonanie: Łososia pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami, ułożyć plastry masła i upiec w piekarniku (około 20 minut), aż się zrumieni. Komosę opłukać. Zagotować szklankę wody, posolić i na wrzątek wrzucić komosę. Gotować około 15 minut, przykryć, aby wchłonęła resztę wody. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną w kostkę cebulę. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, dodać do cebuli. Dodać drobno pokrojone papryki i dusić razem do miękkości. Warzywa lekko przesunąć i na tej samej patelni ułożyć połówki sałaty rzymskiej i dusić razem. Do warzyw dodać ugotowaną komosę, przyprawy i wymieszać. Gdy warzywa zmiękną, dodać sos z musztardy wymieszanej z octem. Na talerzu ułożyć komosę z warzywami, sałatę i łososia.
Pożywne pęczotto z indykiem
Składniki: 300 g filetu z indyka, 200 g kaszy pęczak, pęczek natki pietruszki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, 2 cukinie, około 10 suszonych pomidorów + 3 łyżki oleju z zalewy, 2 litry bulionu.
Wykonanie: Do gorącego bulionu wsypać kaszę i gotować. Na patelni na maśle klarowanym zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso drobno pokrojone i dusić do miękkości. Mięso dodać do kaszy i dusić razem. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę, suszone pomidory pokrojone w paski oraz olej. Dodać przyprawy, zioła i wymieszać. Wsypać posiekaną natkę pietruszki.