Przepis na bruschettę z bobem, ricottą i boczkiem
Składniki na kanapkę:
- 2 bruschetty,
- 10 cieniutkich plasterków boczku.
Składniki na pastę:
- 250 g sera ricotta,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- sok z 1 cytryny,
- 300 g bobu,
- 1 cebula,
- kilka listków mięty,
- listki pietruszki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- starta skórka z cytryny.
Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną i obrać. Ricottę wymieszać z sokiem z cytryny i posiekanymi listkami mięty i pietruszki, dodać oliwę. Część bobu rozgnieść i wymieszać z serem. Resztę zostawić do podania.
Bruschetty podpiec w piekarniku, pokrojone na plasterki i skropione oliwą. Plasterki boczku podsmażyć, zrobić z nich chipsy. Na podpieczoną bruschettę nakładać pastę, polać delikatnie oliwą, ułożyć odłożony bób, chipsy z boczku, posypać startą na małych oczkach skórką z cytryny i podawać.
Przepis na sałatkę z bobem i salsą verde
Składniki na sałatkę:
- 400 g pomidorów koktajlowych,
- 100 g sera feta, 500 g bobu,
- 1 czerwona cebula,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki orzeszków piniowych.
Składniki na salsę verde:
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka kaparów,
- 2 ogórki korniszony,
- 1 łyżka octu winnego,
- po garści liści: bazylii, pietruszki, mięty,
- 1 łyżka musztardy, francuskiej,
- kilka filetów anchois,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Wykonanie: Posiekać w drobną kostkę ogórki, kapary, anchois i czosnek. Wymieszać razem i dodać posiekane zioła, odstawić. Wymieszać ocet, musztardę, oliwę z oliwek i cukier i utrzeć blenderem do utworzenia jednolitego sosu. Dodać świeżo zmielony pieprz, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki, aby składniki salsy się przegryzły.
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przelać zimną wodą. Obrać ze skórki, lekko przyciskając. Pomidorki przekroić na połówki, a cebulę pokroić w cienkie piórka. Na talerzu ułożyć bób, pomidorki, cebulę i ułożyć małą łyżeczką salsę. Dodać pokruszony ser feta, posypać świeżo zmielonym pieprzem i orzeszkami piniowymi.
Przepis na polędwiczkę z purée z bobu
Składniki na polędwiczkę:
- 1 polędwica wieprzowa,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- olej.
Składniki na purée z bobu:
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 6 liści szałwii,
- 400 g bobu,
- 100 ml śmietanki słodkiej 36%,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- skórka starta z 1/2 cytryny.
Wykonanie: Polędwiczkę delikatnie nadkroić w kilku miejscach. Natrzeć oliwą i przyprawami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posmarować mięso. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc.
Polędwiczkę piec około godziny w temperaturze 180°C, odstawić do przestygnięcia. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Masło klarowane rozpuścić, ułożyć listki szałwii, zeszklić je i delikatnie wyjąć, a masło dodać do bobu. Dodać skórkę z cytryny, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, śmietanę i całość utrzeć blenderem. Polędwiczkę pokroić na cienkie plasterki i podawać z purée.