Krewetki marynowane z zasmażanym makaronem ryżowym
Składniki: 300 g krewetek Black Tiger, 200 g makaronu ryżowego wstążki, 2 łyżki oleju sezamowego, kilka grzybów mun.
Składniki na marynatę: 2 łyżki miodu, 3 ząbki czosnku, dwucentymetrowy kawałek korzenia imbiru, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu chilli;
do podania: szczypiorek, ziarna sezamu.
Wykonanie: Makaron ugotować, odcedzić, przelać wodą, odstawić, aby pozbyć się wody. Grzyby zalać wodą i odstawić na 20 minut, odcedzić i pokroić. Składniki marynaty wymieszać, dodać plastry czosnku. Rozmrożone krewetki ułożyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, ułożyć krewetki, podsmażyć, dodać marynatę, makaron, grzyby i smażyć na bardzo małym ogniu, aż cały sos się zredukuje. Szczypiorek posiekać drobno, ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć makaron z krewetkami, posypać szczypiorkiem i sezamem.
Krewetki w tempurze
Składniki: 350 g dużych krewetek, sok z 1/2 limonki.
Składniki na ciasto: 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki kukurydzianej, około 100 ml wody, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka, olej do smażenia.
Wykonanie: Krewetki wypłukać, osuszyć. Skropić sokiem z limonki, odstawić. Składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać olej, krewetki maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron, łącznie około 5 minut. Wykładać na ręcznik papierowy. Podawać z ulubionymi sosami.
Sałatka z krewetkami, kaki i awokado
Składniki na sałatkę: 200 g krewetek, 1 kaki, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka masła klarowanego, miks sałat, 1 awokado, pieprz, sól, 1/2 limonki, kilka czarnych oliwek.
Składniki na sos: 1 łyżka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 limonki.
Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Masło rozpuścić, dodać plasterki czosnku i rozmrożone osuszone krewetki. Smażyć na złoto z dwóch stron. Doprawić solą i pieprzem, wycisnąć trochę soku z limonki. Na talerz wyłożyć miks sałat, ułożyć plasterki kaki, plastry awokado, oliwki i podsmażone krewetki. Polać sosem.