Przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym
Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, 500 g pieczarek, sól, pieprz, papryka, majeranek, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, olej do natarcia mięsa i do smażenia, 1 l bulionu, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, 2 marchwie, mały kawałek selera, świeży koperek.
Wykonanie: Polędwiczki pokroić na plastry o grubości 1 cm, ułożyć na talerzu. Natrzeć olejem. Obsypać solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Ułożyć na polędwiczkach plasterki czosnku i wstawić na godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej, dodać plasterki czosnku, cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić je. Dodać pokrojone pieczarki. Podsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć.
Na tej samej patelni ułożyć polędwiczki i krótko obsmażyć z dwóch stron. Zalać bulionem, dodać plasterki marchewki, drobno pokrojony seler, liście laurowe, ziele angielskie i dusić, aż bulion odparuje (około 30 minut). Dodać podsmażone pieczarki i śmietanę, wymieszać, krótko zagotować. Dodać posiekany koperek.
Przepis na żeberka glazurowane
Składniki: 1 kg żeberek, sól, pieprz, papryka, 4 łyżki keczupu, 4 ząbki czosnku, świeży imbir (kilka plasterków), 6 łyżek sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy francuskiej, olej; dodatkowo: kilka ziemniaków, 3 buraki.
Wykonanie: Żeberka pokroić na paski, delikatnie za pomocą noża zdjąć białą błonkę, natrzeć przyprawami i olejem. W misce wymieszać miód, musztardę, sos sojowy, plasterki czosnku, imbiru i wymieszać. Natrzeć żeberka i odstawić na około 2 godziny do lodówki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około półtorej godziny, w połowie pieczenia przekręcić na drugą stronę. Jednocześnie zawinąć w folię aluminiową ziemniaki i buraki – ze skórką (wcześniej wyszczotkowane i umyte), piec jednocześnie z żeberkami. Żeberka podawać z plastrami buraków i ziemniakami.
Przepis na wolno gotowaną golonkę
Składniki: 3 golonki, 2 marchewki, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, 2 cebule, kawałek selera, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, kilka goździków; do podania: chrzan.
Wykonanie: Golonki natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odłożyć na noc do lodówki. Zagotować 5 litrów wody, osolić, ułożyć golonki i gotować na małym ogniu 4 godziny.
Dodać marchewkę, seler, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz. Podawać z chrzanem.