Przepis na łososia po koreańsku
Składniki na rybę: 1 filet z łososia (około 400 g), sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki mąki kukurydzianej, 1 jajko, 4 łyżki mąki pszennej, olej kokosowy lub inny tłuszcz.
Składniki na sos: 1 żółta papryka, 1 cebula ze szczypiorkiem, 1 łyżeczka imbiru sproszkowanego, 1 papryczka chilli, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka sosu rybnego, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki keczupu; dodatkowo: sezam i szczypiorek do podania, ugotowany ryż.
Wykonanie: Łososia pokroić w kostkę i posypać przyprawami. Obtoczyć w mące kukurydzianej, następnie w jajku i mące pszennej i układać na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażać bardzo krótko (olej sezamowy nie nadaje się do dłuższego smażenia), zdjąć z ognia, wyjąć kawałki na ręcznik papierowy. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie drobno pokrojoną żółtą paprykę i papryczkę chilli. Dodać resztę składników na sos i gotować razem około 5 minut. Dodać podsmażonego łososia i dusić razem 5 minut, mieszając. Danie najlepiej podawać z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Przepis na polędwiczki z dorsza zapiekane z pieczarkami
Składniki: 4 polędwice z dorsza, 6 pieczarek, sól, pieprz, tymianek, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 100 g sera mozzarella, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki masła klarowanego.
Wykonanie: Rybę wypłukać, natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki pokroić na półplastry, cebulę w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pieczarki. Doprawić do smaku i dusić, aż woda odparuje. Na blaszce rozłożyć ryby, ułożyć pieczarki i posypać startym serem. Zapiekać 25–30 minut w temperaturze 180°C.
Przepis na brazylijski gulasz rybny
Składniki na gulasz: 500 g białej ryby (halibut, dorsz), sól, pieprz, 1 limonka.
Składniki na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, sól, 1 starta marchewka, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chilli, kmin, papryka, 1 szklanka bulionu, 1 puszka mleczka kokosowego, 1 puszka krojonych pomidorów, świeża natka pietruszki.
Wykonanie: Rybę pokroić w kostkę, dodać sól, skórkę z limonki i łyżkę soku z limonki i natrzeć. Rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i zeszklić. Dodać marchewkę startą na tarce na grubych oczkach, papryki pokrojone w kostkę, bulion i zagotować. Dodać rybę, pomidory i mleczko kokosowe. Doprawić i odparować nadmiar sosu. Sos samoczynnie zgęstnieje. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z chlebem lub ryżem.