Przepis na polędwicę w truskawkach z kwiatem czarnego bzu
Składniki: 1 polędwica wieprzowa, 300 g truskawek, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu balsamicznego, sok z 1/2 cytryny, 2 baldachy kwiatów czarnego bzu, sól, pieprz, papryka, kolendra, olej, 1 woreczek ryżu, mąka – tylko do posypania mięsa.
Wykonanie: Ugotować ryż. Polędwicę pokroić na plastry o grubości półtora centymetra, obsypać przyprawami i bardzo delikatnie mąką i smażyć z dwóch stron. Truskawki odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Przełożyć je do rondla, dodać sok z cytryny, cukier, ocet balsamiczny i podgrzewać na małym ogniu. Dodać kwiaty czarnego bzu i podgrzewać, aż truskawki zaczną się rozpadać. Usmażone polędwiczki podawać z ryżem i sosem truskawkowym.
Przepis na truskawki w czekoladowym fondue
Składniki: 2 czekolady deserowe, 120 ml śmietanki 36%, szczypta chilli, szczypta suszonego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki posiekanych pistacji, 500 g truskawek.
Wykonanie: Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Śmietankę przelać do rondla i podgrzewać, ale nie zagotować. Dodać połamaną czekoladę, chilli, cynamon i imbir. Mieszać, aż masa będzie jednolita. Przelać do naczynia. Truskawki maczać w czekoladzie i posypywać posiekanymi pistacjami.
Przepis na kurczaka w truskawkowej salsie
Składniki: 3/4 szklanki pokrojonych truskawek, 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę mango, 1/2 czerwonej cebuli, rukola (2 garści), 2 łyżki posiekanych liści kolendry, 2 łyżki miodu, sok z 1 limonki, kilka malin i borówek; 10 polędwiczek z kurczaka, sól, pieprz, słodka papryka, curry, olej.
Wykonanie: Mięso opłukać, natrzeć olejem i przyprawami. Upiec w piekarniku lub na grillu (około 20 minut). Sok z limonki wymieszać z miodem i odstawić. Na talerzu ułożyć liście rukoli, pokrojone truskawki, mango, cebulę, borówki i maliny. Całość skropić miodem z limonką, posypać świeżą kolendrą i podawać z polędwiczkami.