Karpatka z truskawkami
Składniki na ciasto: 120 g masła, 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem: 3 szklanki mleka, 2 opakowania budyniu bez cukru, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 350 g truskawek, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Zagotować wodę, dodać masło i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, aż powstanie gładka masa. Odstawić ją do całkowitego ostygnięcia. Nagrzać piekarnik do 200°C. Dodać jajka i proszek do pieczenia, wymieszać. Masę rozłożyć na dwie jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika pierwszą blaszkę i piec 20–25 minut, aż ciasto nabierze brązowego koloru. Upiec tak samo drugi placek. Oba placki wystudzić. Odlać szklankę mleka i rozpuścić w nim oba budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mleko z proszkiem budyniowym, mieszać, aż budyń będzie gęsty, wyłączyć, ostudzić. Masło zmiksować, aż stanie się jasne, dodawać po łyżce ugotowanego budyniu i ucierać na jednolitą masę. Truskawki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Na pierwszy blat wyłożyć 2/3 kremu, ułożyć truskawki, resztę kremu i przykryć drugim blatem. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Carpaccio z truskawek i rzodkiewki
Składniki: 10 truskawek, 10 rzodkiewek, garść pokruszonego sera feta, świeże liście bazylii, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego.
Wykonanie: Rzodkiewki umyć i zetrzeć na szatkownicy. Skropić sokiem z cytryny. Truskawki umyć, odszypułkować i poszatkować na szatkownicy na cieniutkie plasterki. Ułożyć naprzemiennie truskawki i rzodkiewkę. Położyć rozkruszony ser, posypać pieprzem. Oliwę z oliwek wymieszać z octem, polać truskawki i rzodkiewkę. Ułożyć liście bazylii i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Gofry belgijskie z truskawkami
Składniki: 4 jajka, 1 cukier wanilinowy, 3/4 szklanki cukru grubego perlistego, 1/3 szklanki ciepłego mleka, 10 g drożdży, 200 g roztopionego masła, 2 szklanki mąki; składniki na masę: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 500 g truskawek, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Drożdże utrzeć w ciepłym mleku, dodać cukier wanilinowy i 2 łyżki mąki. Odstawić na 25 minut. Jajka ubić i dodać do zaczynu, dodać mąkę, rozpuszczone, przestudzone masło i wymieszać za pomocą miksera. Gdy masa się połączy, odstawić na 30 minut. Dodać cukier perlisty i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Nakładać porcje na rozgrzaną gofrownicę i piec, aż się zrumienią. Wyłożyć je na kratkę do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa i formować wzorki na gofrach. Ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Można delikatnie posypać cukrem pudrem.