Przepis na makaron ze smażonymi pomidorami
Składniki: 500 g makaronu włoskiego tagliatelle, 250 g pomidorków koktajlowych, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 6 suszonych pomidorów, oliwa, ser Parmigiano Reggiano.
Składniki na sałatkę: rukola, 3 łyżki kaparów, kilka czarnych oliwek, 1 czerwona cebula, 4 suszone pomidory, 3 łyżki oliwy z pomidorków.
Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, przelać zimną wodą. Na oliwie zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i kawałki suszonych pomidorów. Krótko razem podsmażać. Wymieszać z makaronem i serem. Wymieszać w misce pokrojone suszone pomidory, rukolę, cebulę posiekaną w kostkę, kapary i oliwki. Polać oliwą z suszonych pomidorów. Makaron podawać z sałatką.
Przepis na włoskie Cannelloni
Składniki: 400 g makaronu cannelloni (rurki), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 kg mielonego mięsa z łopatki, olej, 400 g passaty pomidorowej z dodatkiem bazylii, 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz.
Składniki na sos beszamelowy: 60 g masła, 4 łyżki mąki pszennej, 600 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowej, 150 g żółtego sera startego na tarce.
Wykonanie: Na patelni podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć, podlać gorącą wodą (pół szklanki). Dodać marchewkę startą na grubych oczkach oraz passatę, doprawić. Przygotować sos. Rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażać 2 minuty. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając. Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Dodać połowę startego sera, odstawić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę żaroodporną wylać połową sosu. Rurki napełniać mięsem i układać warstwami. Zalać resztą sosu, posypać resztą sera i zapiekać 25–30 minut.
Przepis na tiramisu w pucharkach
Składniki na krem: 4 żółtka, 500 g sera mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki likieru amaretto, 1 szklanka mocnego naparu kawy; 12 podłużnych biszkoptów, 2 łyżki kakao.
Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać stopniowo mascarpone, ciągle ubijając.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową. Kawę wymieszać z amaretto. Biszkopty łamać na połówki, zanurzać w kawie z likierem i wykładać dno pucharków. Wykładać po łyżce masy, przykryć namoczonymi biszkoptami, posypać delikatnie kakao i wyłożyć po łyżce masy. Czynność powtórzyć. Na ostatnią warstwę wyłożyć namoczony biszkopt i posypać całość delikatnie kakao. Schładzać około 3 godzin przed podaniem.