Przepis na klopsiki z brukselką
Składniki: 400 g mięsa mielonego, oregano, bazylia, 1 jajko, 2 łyżki mąki + mąka do obtoczenia, 3 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz, 200 g brukselki, 300 g makaronu świderki, pęczek koperku, 500 ml passaty pomidorowej.
Wykonanie: Mięso wymieszać z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Wyjąć pulpeciki na talerz, a patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym. Wlać nowy olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz brukselki pokrojone na połówki i wszystko zeszklić, a potem dusić.
Gdy brukselka nieco zmięknie, dodać passatę, pulpeciki, i gotować razem. Doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do brukselki i pulpecików. Chwilę podgrzewać, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Przepis na sałatkę z pieczoną brukselką
Składniki: 250 g brukselki, mrożonka minimarchewek, około 10 pieczarek, 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, olej, sól, pieprz, bazylia, 1 puszka ciecierzycy; dodatkowo: owoc granatu, ser feta, kilka zielonych oliwek, kilka orzechów (np. laskowych, włoskich), listki rukoli.
Wykonanie: Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, a brukselkę na połówki. Dodać marchewki oraz odcedzoną z zalewy ciecierzycę, skropić całość olejem, posypać ziołami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość delikatnie wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ser pokroić w kostkę, posiekać orzechy. Z granatu wyjąć ziarna.
Gdy warzywa się upieką, odstawić je na chwilę, aby delikatnie ostygły. Upieczone warzywa przełożyć na talerz, dodać ser, posiekane orzechy, oliwki, liście rukoli i całość posypać ziarnami granatu
Przepis na flamkuchen z brukselką i szynką
Składniki na flamkuchen: 500 g mąki, 2 łyżeczki soli, 5 g świeżych drożdży;
Składniki na nadzienie: 3 łyżki śmietany, świeżo zmielony pieprz, sól, 8 plasterków szynki, 300 g brukselki, 150 g sera mozzarella, pęczek koperku.
Wykonanie: Mąkę wymieszać w misce z solą, dodać drożdże rozpuszczone w 300 ml ciepłej wody. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni, wstawić do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Brukselkę obgotować w osolonej wodzie (około 10 minut), ostudzić i pokroić na połówki.
Ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozciągnąć na podłużne placki. Każdy placek posmarować śmietaną i posypać solą i pieprzem. Na każdym układać po cztery plastry szynki i połówki brukselki, a następnie posypać mozzarellą. Zapiekać 20–25 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.