
Przepis na włoski krem pistacjowy
Składniki: 150 g wyłuskanych, niesolonych pistacji, 180 ml mleka, 2 łyżki (30 g) masła, 100 g białej czekolady, 1 łyżka cukru pudru.
Wykonanie: Zagotować dwie szklanki wody, dodać obrane pistacje i gotować je 4 minuty. Odcedzić i wyłożyć na ręcznik kuchenny, pocierać ręcznikiem, aby oddzielić skórki od orzechów. Oczyszczone z łusek pistacje przełożyć do blendera, dodać 1/4 (60 ml) mleka i cukier puder i ucierać 5 minut. Resztę mleka podgrzewać z masłem i czekoladą, aż czekolada się rozpuści, a masa stanie się jednolita. Przestudzić.
Połączyć w blenderze pastę z pistacji i masło z czekoladą. Ucierać do bardzo gładkiej i kremowej konsystencji. Można dodać mleko, jeśli chcemy, by krem był rzadszy. Krem pistacjowy może stać w lodówce przez 2 tygodnie.
Crema al Pistacchio to najsmaczniejszy włoski krem z pistacji. Idealny jako nadzienie pączków, ciastek i ciast lub na kanapkę.
Przepis na łososia w ziołach i pistacjach
Składniki: 800 g łososia bez skóry, 350 ml oliwy z oliwek.
Składniki na sól korzenną: 1 łyżeczka nasion kminu, 1 łyżeczka nasion kminku, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 2 łyżki soli morskiej, szczypta kardamonu, 1 cytryna. Składniki na sos tahini: 100 ml jogurtu greckiego, 30 g pasty tahini, 1 ząbek czosnku, sok z 1 cytryny.
Składniki na polewę: 80 g pistacji grubo siekanych, 2 papryczki chilli (czerwona i zielona) pokrojone w cieniutkie plasterki, 1 cebula pokrojona w kostkę, 1 mały granat (same ziarna), 20 g drobno posiekanego koperku, 20 g posiekanej natki pietruszki, 10 g posiekanych liści mięty, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie: Składniki soli korzennej (oprócz soli i cytryny) podprażyć na suchej patelni (około 3 minut), a następnie dodać sól i skórkę z cytryny i zemleć razem, np. w młynku do kawy. Mieszanką wysmarować rybę z dwóch stron, a następnie schładzać w lodówce przez godzinę.
Po tym czasie rybę opłukać i wytrzeć papierem. Przełożyć do brytfanki, zalać oliwą z oliwek i piec przez 25 minut w temperaturze 150°C. Podczas pieczenia ryby przygotować sos tahini, ucierając wszystkie składniki. Wszystkie składniki na polewę wymieszać. Łososia delikatnie wyjąć na talerz. Na rybę wyłożyć sos tahini, wyrównać i wyłożyć polewę pistacjową.
Przepis na shake pistacjowy
Składniki: 50 g pistacji, 150 g jogurtu naturalnego, 2 garści liści szpinaku, 2 banany, 200 ml napoju roślinnego lub mleka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka herbaty matcha, łyżka nasion chia, liofilizowane owoce, np. truskawki.
Wykonanie: Do blendera przełożyć obrane pistacje, jogurt naturalny, szpinak, banany, napój roślinny, miód, matche i utrzeć blenderem. Rozlać do pucharków, posypać nasionami chia, ułożyć plastry truskawek.