Przepis na pieczonego pstrąga z kaszą bulgur
Składniki: 3 pstrągi, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszony tymianek, masło, 100 g kaszy bulgur, 6 pieczarek, 70 g żółtego sera.
Wykonanie: Ryby wypłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami. Do środka tuszek włożyć plasterki masła. Kaszę ugotować, odcedzić. Pieczarki posiekać w kostkę i podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Kaszę wymieszać z pieczarkami, posiekaną pietruszką i startym serem. Napełnić tuszki ryb i zapiekać je około 35 minut. Przed pieczeniem na rybie ułożyć plastry masła.
Przepis na pastę z tuńczyka i ricotty
Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju, 200 g sera ricotta, sól, pieprz, czerwona papryka, 1 cebula, sok z 1/2 limonki, pęczek szczypiorku.
Wykonanie: Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać odsączonego tuńczyka i utrzeć widelcem. Dodać ser, sok z limonki, posiekaną paprykę i szczypiorek. Grzanki smarować pastą i posypywać posiekanym szczypiorkiem.
Przepis na makaron z łososiem i szpinakiem
Składniki: 300 g łososia, 500 g makaronu penne, 300 g mrożonego groszku, 200 g szpinaku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej lub masło klarowane, 200 ml śmietanki słodkiej 36%.
Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Łososia oddzielić od skóry i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć łososia, przyprawić. Szpinak z groszkiem podsmażyć na patelni, dodać śmietanę i przyprawy. Ugotowany makaron wymieszać z groszkiem, szpinakiem i łososiem.