Przepis na kurczaka orientalnego
Składniki: 2 filety z kurczaka, 2 ząbki czosnku, około 10 pieczarek, sól, pieprz, curry, papryka, 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa), 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 szklanka orzechów nerkowca, olej do smażenia, 2 łyżki sezamu.
Składniki na sos: 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyki sosu sojowego, 3 łyżki keczupu, kawałek świeżego korzenia imbiru (około 2 cm), 1 łyżka cukru, 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę posiekaną w kostkę. Dodać pokrojone mięso i podsmażać. Orzechy zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut, odcedzić. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Na patelnię przełożyć pokrojone pieczarki, pokrojone w paski papryki, pokrojoną w talarki marchewkę i smażyć warzywa do miękkości.
W misce wymieszać olej sezamowy z keczupem, sosem sojowym, startym imbirem, cukrem, sokiem z cytryny. Do kurczaka i warzyw dodać kukurydzę, orzechy, sos i razem podgrzewać jeszcze około 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać posypane sezamem.
Przepis na korzenną gęsinę
Składniki: 2 piersi z kaczki, 3 jabłka, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, świeży rozmaryn, 1/2 szklanki żurawiny, goździki, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Piersi umyć i naciąć skórkę. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Ułożyć je na suchej patelni skórą do dołu i poczekać, aż tłuszcz się wytopi, a następnie odwrócić je i smażyć około 10 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.
Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 40 minut. Wyjąć i dać mu odpocząć około 10 minut. Na patelnię, na której było smażone mięso, włożyć miód, poczekać, aż się rozpuści, i ułożyć kawałki jabłek, plastry pomarańczy i dusić razem z przyprawami i gałązkami rozmarynu.
Gdy nieco zmiękną, wlać wino, dodać żurawinę i dusić razem, tak żeby wino się nieco zredukowało. Piersi pokroić w plastry i podawać z owocami i winnym sosem.
Przepis na sałatkę z indyka
Składniki na sałatkę: 150 g mięsa z filetu z indyka, 1 owoc kaki, kiełki słonecznika, miks sałat, puszka kukurydzy, sól, pieprz, papryka, curry, olej, ser mozzarella w kulkach, pęczek koperku, około 10 sztuk czarnych oliwek, kilka pomidorów koktajlowych, 1 awokado, 1 czerwona cebula.
Składniki na sos: 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Składniki na sos wymieszać i odstawić. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Kaki pokroić w kostkę, oliwki, kuleczki mozzarelli i pomidorki – na połówki, cebulę w piórka, a awokado w paski.
W misce ułożyć miks sałat, mięso, kaki, oliwki, mozzarellę, pomidorki, kukurydzę, oliwki, awokado, cebulę. Zalać sosem i posypać koperkiem i kiełkami słonecznika.