Przepis na sałatkę jaglaną z batatem i orzechami
Składniki: 1 batat, 100 g kaszy jaglanej, 1/2 szklanki orzechów włoskich i laskowych, 1/2 szklanki suszonej żurawiny, sól, pieprz, świeże liście rukoli, olej, 100 g sera feta, zioła prowansalskie.
Wykonanie: Batat pokroić w kostkę i polać oliwą, posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180°C. Kaszę ugotować w szklance osolonej wody, na koniec gotowania dodać żurawinę, aby napęczniała. Kaszę przestudzić. Orzechy posiekać drobno i podpiec na suchej patelni. Na talerzu ułożyć rukolę, kaszę z żurawiną, podpieczone bataty wraz z oliwą z pieczenia. Posypać posiekanymi orzechami i rozkruszoną fetą.
Przepis na jaglany deser z bananem
Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka kokosowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 banany, szczypta soli, ziarna z 1/2 owocu granatu, 1/2 banana, 2 kostki czekolady.
Wykonanie: Kaszę przelać wrzątkiem. Zagotować mleko kokosowe z 1/2 szklanki wody. Wsypać kaszę i gotować do miękkości około 15 minut.
Dodać miód, półtora banana, sok z cytryny i sól. Utrzeć blenderem na jednolity mus. Posypać ziarnami granatu, ułożyć plasterki banana z pozstałej połówki i wiórki czekoladowe.
Przepis na kaszę jaglaną z cukinią i suszonymi pomidorami
Składniki: 150 g kaszy jaglanej, 300 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, 3 małe kolorowe papryki, 1 mała cukinia, 1 łyżka masła klarowanego, około 6 suszonych pomidorów z oliwą z zalewy, 1 czerwona cebula.
Wykonanie: Kaszę ugotować w bulionie. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, ułożyć paski papryki, cukinię pokrojoną w kostkę i wszystko szklić. Dodać pokrojone pomidory, ugotowaną kaszę, pokrojoną fetę i kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów. Doprawić do smaku.