Przepis na jesienne ciasto piernikowe z owocami
Składniki: 1 szklanka zaparzonej czarnej herbaty, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 200 g żurawiny, 4 jajka, 100 g cukru, 50 g syropu klonowego lub miodu, 200 g masła, 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka przyprawy do piernika.
Wykonanie: Nagrzać piekarnik. Gorącą herbatą zalać suszoną żurawinę i odstawić na 10 minut do napęcznienia, a następnie odcedzić. Jajka ubić z cukrem. Masło utrzeć z syropem klonowym, dodać ubite jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przyprawę. Wymieszać do połączenia składników i dodać żurawinę oraz skórkę pomarańczową. Masę przelać do podłużnej formy – keksówki. Piec około godziny w temperaturze 170°C.
Przepis na korzenne ciasto jabłkowo-dyniowe
Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, 300 g dyni, 250 g jabłek, 100 g płatków owsianych, 200 g cukru, przyprawy korzenne: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej, 5 jajek, 150 ml oleju, 1 łyżeczka sody.
Składniki na masę: 100 g kremowego twarożku, 2 łyżki miękkiego masła, sok z 1/2 cytryny, 150 g cukru pudru, płatki suszonych róż, 100 g orzechów włoskich.
Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dynię i jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, potem mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać płatki owsiane, jabłka, dynie, przyprawy i wymieszać ponownie.
Przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45–50 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do wolnego ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i serkiem, dodać sok z cytryny. Masą posmarować ciasto. Wierzch posypać rozdrobnionymi orzechami i ozdobić płatkami róż.
Przepis na brownie z pistacjami i migdałami
Składniki: 200 g masła, 200 g gorzkiej czekolady, 200 g cukru, 6 jajek, szczypta soli, 150 g mąki, 100 g orzechów pistacjowych, 50 płatków migdałowych.
Wykonanie: Masło rozpuścić z czekoladą i lekko przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać sól, masło z czekoladą i mąkę. Utrzeć na jednolitą masę, dodać posiekane pistacje i płatki migdałowe. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 180°C.