Przepis na chrupiący torcik
Składniki na biszkopt: 200 g mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 8 jajek, szklanka cukru.
Składniki na krem: 3 tabliczki białej czekolady, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 400 g mascarpone, 450 ml śmietanki słodkiej 36%; dodatkowo: 50 g płatków kukurydzianych, 50 g płatków migdałowych, tabliczka białej czekolady, 15 g oleju, do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy.
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylać do okrągłej tortownicy i piec 35–40 minut w 180°C. Ostudzić biszkopt, a najlepiej upiec go dzień wcześniej. Przekroić go na 3 części, wyrównać, jeśli zrobi się kopułka, najlepiej ją skroić.
Jedną czekoladę rozpuścić, dodać olej i wymieszać. Dodać płatki migdałowe i płatki kukurydziane i rozłożyć na papierze do pieczenia. Odstawić, aby masa stężała. 100 ml śmietanki podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę oraz kawę i podgrzewać, aż masa stanie się jednolita. Masę ostudzić. Do miski przełożyć resztę śmietany oraz mascarpone i ubijać, aż powstanie gęsty krem. Dodać ostudzoną czekoladę z kawą i krótko ucierać razem.
Na okrągłej podstawce do tortów ułożyć pierwszy blat. Nasączyć go kawą. Nałożyć cienką warstwę kremu. Ułożyć zastygnięte w czekoladzie płatki, na nie kolejną warstwę kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć go i wyłożyć cienką warstwę kremu, a na nią chrupiące płatki. Przykryć kremem. Przykryć trzecim blatem i udekorować tort pozostałym kremem. Schłodzić przez noc.
Przepis na ciasto czekoladowe z pianką truskawkową
Składniki na ciasto czekoladowe: 6 jajek, 180 g cukru, 180 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 5 łyżek oleju, 3 łyżki płatków migdałowych.
Składniki na piankę truskawkową: 3 opakowania galaretki truskawkowej, 200 ml wrzątku, 500 g truskawek, 500 ml słodkiej śmietanki 36%.
Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i płatki migdałowe. Masę przelać do formy i piec w rozgrzanym wcześniej do 180°C piekarniku 25–30 minut. Ciasto całkowicie ostudzić. 250 g truskawek pokroić na połówki, 250 g truskawek utrzeć blenderem, zalać wrzątkiem i gotować 2 minuty.
Dodać galaretki i wymieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do momentu, aż zaczną tężeć. Śmietankę ubić mikserem, aż będzie sztywna, dodać tężejącą galaretkę z truskawkami. Na ciasto ułożyć połówki truskawek i zalać masą truskawkową. Schłodzić w lodówce.
Przepis na sernik pistacjowy
Składniki na spód: 200 g ciasteczek maślanych, 100 g masła. Składniki na masę serową: 3 tabliczki po 100 g białej czekolady, 500 ml śmietanki słodkiej 36%, 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka, 6 żółtek Składniki na polewę pistacjową: 150 g orzeszków pistacjowych wyłuskanych niesolonych, 60 g cukru, 100 ml mleka, 1 tabliczka białej czekolady.
Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 190°C. Masło rozpuścić. Ciasteczka rozkruszyć i utrzeć je z masłem, wylepić okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Śmietanę podgrzać i dodać połamane czekolady, rozpuścić, ostudzić. Dodać twaróg, żółtka i wymieszać. Formę od dołu szczelnie owinąć folią aluminiową i włożyć ją do większej formy wypełnioną do połowy wodą. Utartą masę przełożyć na ciastka i wstawić do kąpieli wodnej.
Piec około 25 minut w temperaturze 190°C, a następnie obniżyć temperaturę do 170°C i piec 50 minut. Sernik po upieczeniu wyjąć, ostudzić i schłodzić najlepiej przez noc w lodówce. Kolejnego dnia wykonać polewę.
100 g pistacji drobno posiekać, a 50 g drobno zemleć. Zagotować mleko, dodać posiekaną czekoladę, cukier i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać posiekane i zmielone pistacje i chwilę razem podgrzewać. Sernik wyjąć z formy i polać go polewą. Odstawić, aby zastygła.