Przepis na ciasto makowe z migdałami
Składniki na ciasto: 4 jajka, 100 ml jogurtu naturalnego, 1 szklanka mleka, 200 g masła, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g maku, 100 g płatków migdałowych, kilka kropli esencji migdałowej;
Do posmarowania ciasta: 200 g kremowego twarożku, 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przełożyć mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę z proszkiem, jogurt, esencję, mak z płatkami migdałowymi. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35–40 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto lekko wystudzić. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem i posmarować ciepłe jeszcze ciasto. Posypać makiem. Odstawić do zastygnięcia masy.
Przepis na likier karmelowo-czekoladowy
Składniki: 400 g masy kajmakowej, 500 ml wódki, 200 ml śmietanki słodkiej 36%, 100 g czekolady o zawartości kakao 80%, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka pasty waniliowej.
Wykonanie: Do garnka wlać śmietankę. Dodać połamaną czekoladę i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać kawę, pastę waniliową i masę kajmakową. Podgrzewać razem do połączenia składników, ale pilnować, aby masa się nie zagotowała. Odstawić do przestudzenia i ciepłą masę połączyć z wódką. Mieszać i rozlać do butelek.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Można pić samodzielnie lub stosować jako dodatek do kawy, deserów lub ciast.
Przepis na racuchy twarogowe z konfiturą wiśniową
Składniki: 200 g tłustego twarogu, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, kilka kropel esencji waniliowej, szczypta soli, olej do smażenia;
Dodatkowo: konfitura wiśniowa, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Twaróg utrzeć z żółtkami, dodać mleko, esencję, cukier, mąkę, szczyptę soli i całość utrzeć. Dodać pianę z białek i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki.
Ułożyć na ręcznik papierowy, a następnie ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem i podawać z konfiturą.