3 przepisy karnawałowe na niespotykane słodkościTPR
StoryEditorKarnawał 2025

3 sprawdzone przepisy na karnawałowe słodkości

11.01.2025., 10:00h

Karnawałowe słodkości kojarzą się głównie z pączkami i faworkami. Co jesczze można zaserwować gościom podczas karnawałowych przyjęć? Koniecznie sprawdź nasze trzy propozycje.

Przepis na ciasto makowe z migdałami

Składniki na ciasto: 4 jajka, 100 ml jogurtu naturalnego, 1 szklanka mleka, 200 g masła, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g maku, 100 g płatków migdałowych, kilka kropli esencji migdałowej;

Do posmarowania ciasta: 200 g kremowego twarożku, 2 łyżki cukru pudru.

Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przełożyć mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę z proszkiem, jogurt, esencję, mak z płatkami migdałowymi. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35–40 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto lekko wystudzić. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem i posmarować ciepłe jeszcze ciasto. Posypać makiem. Odstawić do zastygnięcia masy.

image
ciasto makowe
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na likier karmelowo-czekoladowy

Składniki: 400 g masy kajmakowej, 500 ml wódki, 200 ml śmietanki słodkiej 36%, 100 g czekolady o zawartości kakao 80%, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka pasty waniliowej.

Wykonanie: Do garnka wlać śmietankę. Dodać połamaną czekoladę i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać kawę, pastę waniliową i masę kajmakową. Podgrzewać razem do połączenia składników, ale pilnować, aby masa się nie zagotowała. Odstawić do przestudzenia i ciepłą masę połączyć z wódką. Mieszać i rozlać do butelek.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Można pić samodzielnie lub stosować jako dodatek do kawy, deserów lub ciast.

image
Likier karmelowy
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na racuchy twarogowe z konfiturą wiśniową

Składniki: 200 g tłustego twarogu, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, kilka kropel esencji waniliowej, szczypta soli, olej do smażenia;

Dodatkowo: konfitura wiśniowa, cukier puder do posypania.

Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Twaróg utrzeć z żółtkami, dodać mleko, esencję, cukier, mąkę, szczyptę soli i całość utrzeć. Dodać pianę z białek i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki.

Ułożyć na ręcznik papierowy, a następnie ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem i podawać z konfiturą.

image
Racuchy twarogowe
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. styczeń 2025 10:33