Przepis na curry z wołowiną
Składniki: 200 g ryżu, ziarna sezamu, 1/2 kg wołowiny, 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, np. arachidowego, 1 łyżka żółtej pasty curry, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka śmietanki kokosowej, 2 łyżki cukru trzcinowego, 3 kolorowe papryki, 3 listki limonki (kafir), po szczypcie: cynamonu, imbiru, kolendry, kminu, kurkumy, chilli.
Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć w przyprawach i podsmażyć na oleju arachidowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę posiekaną w kostkę. Zalać małą ilością wody, tak aby przykryć mięso, i gotować około półtorej godziny pod przykryciem. Dodać śmietankę kokosową, listki limonki, pastę curry, przyprawy oraz papryki pokrojone w paski. Gotować razem około 20 minut. Curry podawać z ugotowanym ryżem, posypane ziarnami sezamu.
Przepis na jesienną zupę z wołowiną
Składniki: 1/2 kg wołowiny, 1 cukinia żółta, 1 cukinia zielona, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 papryki czerwone lub kolorowe, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, 1 puszka fasoli fioletowej, olej lub masło klarowane, 3 łyżki mąki, 500 ml passaty pomidorowej.
Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i razem podsmażać. Zagotować około 2 litrów wody. Dodać podsmażone mięso z cebulą, ziele angielskie, liście laurowe i pod przykryciem gotować około półtorej godziny. Dodać pokrojone w kostkę cukinie oraz papryki pokrojone w paski. Gotować około 20 minut, wlać passatę, dodać fasolę z puszki, zagotować i doprawić do smaku.
Przepis na befsztyk wołowy marynowany
Składniki: 2 plastry polędwicy wołowej o grubości 2 cm, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego.
Wykonanie: Mięso oczyścić z błonek, osuszyć ręcznikiem papierowym. Polać sosem sojowym i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Schłodzić w lodówce około godziny. Następnie wyjąć, osuszyć i smażyć około 3–4 minut z każdej strony. Na koniec posypać solą i pieprzem. Zdjąć z patelni na 3 minuty, aby mięso doszło, i podawać.