Poznaj przepis na domowy chutney z czerwonej cebuliTPR
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Chutney z czerwonej cebuli z deską serów

03.12.2023., 09:45h
Szukasz pomysłu na wyszukaną przystawkę na rodzinną imprezę? Chutnej z czerwonej cebuli to idealny dodatek zarówno do deski wysmienitych serów jak i mięs. Jak go zrobić?

Jakich składników będziesz potrzebować na domowy chutney z cebuli?

Składniki na chutney: 500 g czerwonej cebuli, 4 łyżki oleju, 100 g brązowego cukru, 50 ml octu winnego, przyprawy zmielone: 6 goździków, 1/2 łyżeczki kminku, szczypta kolendry, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu;

Dodatkowo: ulubione sery, wędliny, kiść winogron.

Jak go zrobić?

Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać zmielone przyprawy, cukier, sól, pieprz, ocet i dusić na małym ogniu 35–45 minut, aż sok odparuje. Przechowywać w lodówce, można również pasteryzować. Sery, wędliny ułożyć na desce i podawać z chutneyem.

image

chutney z czerwonej cebuli

FOTO: Mariusz Kosmala
Warszawa
8°C
Niewielki deszcz
wi_00
sob.
wi_00
9°C
-1°C
niedz.
wi_00
6°C
-2°C
pon.
wi_00
7°C
0°C
wt.
wi_00
8°C
-1°C
śr.
wi_00
8°C
2°C
05. kwiecień 2025 02:30