Poznaj nasze 3 niezawodne propozycje na świąteczne słodkości.TPR
StoryEditorPrzepisy na świąteczne ciasta

Ciasta na Święta: wypróbuj nasze niezawodne przepisy

21.12.2024., 10:00h

W tym magicznym czasie, którym są Święta Bożego Narodzenia, na naszych stołach nie może zabraknąć przepysznych, domowych wypieków. Jakie ciasta przychodzą pierwsze na myśl, gdy nadchodzi Gwiazdka? Oto nasze trzy propozycje na bożonarodzeniowe wypieki.

Przepis na ciasto królewiec

Składniki na 2 ciasta miodowe: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 5 łyżek miodu, 1 jajko, 3/4 kostki masła, 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki na biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem: 500 ml mleka, kostka masła, 1/2 szklanki cukru, 2 budynie waniliowe, 2 cukry wanilinowe, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na polewę czekoladową: 1 czekolada mleczna, 1/2 czekolady gorzkiej, 100 ml śmietanki 30%, 1 łyżka masła, wiórki czekoladowe (białe i czarne); do nasączenia: pół szklanki mocnej herbaty lub rumu.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na połowy i rozwałkować na dwie takie same blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec (można jednocześnie) ok. 15 minut w temp. 175°C.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i żółtka. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy prostokątnej, w której pieczone były blaty miodowe. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Zostawić do ostygnięcia.

Do szklanki mleka dodać proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Wlać do niego mleko z rozrobionym budyniem. Szybko mieszać. Gotować ok. 3 minut. Wystudzić. Pierwszy placek miodowy nasączyć, wyłożyć połowę ciepłej masy budyniowej, przełożyć biszkoptem, nasączyć, wylać resztę masy i nałożyć drugi placek miodowy. Odstawić do momentu aż masa wystygnie.

Śmietankę zagotować, dodać czekoladę, masło i podgrzewać do momentu, aż się rozpuści i masa będzie jednolita. Masą polać ostudzone ciasto i posypać drobinkami z czekolady. Odstawić do lodówki, aby polewa zastygła.

image
ciasto królewiec
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na ciasto świąteczna euforia

Składniki na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.

Składniki na warstwę makową: 100 g masła, 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 200 g suchego maku, esencja migdałowa, 100 g orzechów włoskich, szczypta soli.

Składniki na krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 30%, 150 g czekolady mlecznej, 150 g czekolady gorzkiej + 100 ml śmietanki kremówki 30%, 2 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody.

Składniki na polewę: 100 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 100 ml śmietanki 30%; do nasączenia: 1/2 szklanki rumu.

Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać do nich po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę. Piec ok. 35–40 minut w temp. 170°C.

Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty. Masło utrzeć z żółtkami i ekstraktem. Dodać suchy mak i orzechy oraz ubite z cukrem białka. Masę przełożyć do blaszki, w której był pieczony biszkopt. Piec 35–40 minut w temp. 170°C.

Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w rondelku. Odstawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia składników. Dodać żelatynę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć rumem, wyłożyć połowę masy, ułożyć warstwę z makiem, nasączyć rumem, wyłożyć resztę masy czekoladowej i przykryć drugą połówką biszkoptu. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Śmietankę zagrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać do jednolitej masy. Masą polać ciasto i jeszcze schłodzić.

image
ciasto euforia
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na migdałowe pierniczki

Składniki: 1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru trzcinowego, 120 g masła, 0,5 kg mąki pszennej, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki sody, 2/3 szklanki zimnego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 torebki przyprawy do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon), aromat migdałowy, 130 g posiekanych migdałów, ok. 1/2 szklanki mleka.

Wykonanie: Sodę rozpuścić w zimnym mleku. Miód, masło, cukier podgrzewać stopniowo, aż cukier się rozpuści, odstawić do ostudzenia. Migdały posiekać. Do letniej masy dodawać mąkę, jajka, sodę wymieszaną w mleku, sól oraz migdały, aromat migdałowy, przyprawę.

Wyrobić ciasto i podzielić je na 3–4 części. Każdą część rozwałkować i wycinać foremkami kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Piec aż zaczną nabierać kolorów, ok. 10 minut. Odstawić do ostudzenia.

image
pierniczki migdałowe
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. grudzień 2024 10:02