Przepis na ciasto królewiec
Składniki na 2 ciasta miodowe: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 5 łyżek miodu, 1 jajko, 3/4 kostki masła, 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki na biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem: 500 ml mleka, kostka masła, 1/2 szklanki cukru, 2 budynie waniliowe, 2 cukry wanilinowe, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Składniki na polewę czekoladową: 1 czekolada mleczna, 1/2 czekolady gorzkiej, 100 ml śmietanki 30%, 1 łyżka masła, wiórki czekoladowe (białe i czarne); do nasączenia: pół szklanki mocnej herbaty lub rumu.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na połowy i rozwałkować na dwie takie same blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec (można jednocześnie) ok. 15 minut w temp. 175°C.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i żółtka. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy prostokątnej, w której pieczone były blaty miodowe. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Zostawić do ostygnięcia.
Do szklanki mleka dodać proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Wlać do niego mleko z rozrobionym budyniem. Szybko mieszać. Gotować ok. 3 minut. Wystudzić. Pierwszy placek miodowy nasączyć, wyłożyć połowę ciepłej masy budyniowej, przełożyć biszkoptem, nasączyć, wylać resztę masy i nałożyć drugi placek miodowy. Odstawić do momentu aż masa wystygnie.
Śmietankę zagotować, dodać czekoladę, masło i podgrzewać do momentu, aż się rozpuści i masa będzie jednolita. Masą polać ostudzone ciasto i posypać drobinkami z czekolady. Odstawić do lodówki, aby polewa zastygła.
Przepis na ciasto świąteczna euforia
Składniki na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Składniki na warstwę makową: 100 g masła, 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 200 g suchego maku, esencja migdałowa, 100 g orzechów włoskich, szczypta soli.
Składniki na krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 30%, 150 g czekolady mlecznej, 150 g czekolady gorzkiej + 100 ml śmietanki kremówki 30%, 2 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody.
Składniki na polewę: 100 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 100 ml śmietanki 30%; do nasączenia: 1/2 szklanki rumu.
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać do nich po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę. Piec ok. 35–40 minut w temp. 170°C.
Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty. Masło utrzeć z żółtkami i ekstraktem. Dodać suchy mak i orzechy oraz ubite z cukrem białka. Masę przełożyć do blaszki, w której był pieczony biszkopt. Piec 35–40 minut w temp. 170°C.
Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w rondelku. Odstawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia składników. Dodać żelatynę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć rumem, wyłożyć połowę masy, ułożyć warstwę z makiem, nasączyć rumem, wyłożyć resztę masy czekoladowej i przykryć drugą połówką biszkoptu. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Śmietankę zagrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać do jednolitej masy. Masą polać ciasto i jeszcze schłodzić.
Przepis na migdałowe pierniczki
Składniki: 1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru trzcinowego, 120 g masła, 0,5 kg mąki pszennej, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki sody, 2/3 szklanki zimnego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 torebki przyprawy do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon), aromat migdałowy, 130 g posiekanych migdałów, ok. 1/2 szklanki mleka.
Wykonanie: Sodę rozpuścić w zimnym mleku. Miód, masło, cukier podgrzewać stopniowo, aż cukier się rozpuści, odstawić do ostudzenia. Migdały posiekać. Do letniej masy dodawać mąkę, jajka, sodę wymieszaną w mleku, sól oraz migdały, aromat migdałowy, przyprawę.
Wyrobić ciasto i podzielić je na 3–4 części. Każdą część rozwałkować i wycinać foremkami kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Piec aż zaczną nabierać kolorów, ok. 10 minut. Odstawić do ostudzenia.