Poznaj 3 niepsotykane przepisy na kapustę w swojej kuchniTPR
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Ciasto albo stek z kapusty?! Mamy na to przepis

16.12.2023., 10:20h
Jak zrobić ciasto z białek i czerwonej kapusty? I w jaki sposób przyrządzić pyszne steki kapuściane? Zerknij do naszych 3 przepisów na niespotykane dania z kapusty i zaskocz swoich domowników.

Przepis na ciasto nadziewane kapustą

Składniki: 1 główka kapusty włoskiej, 1 i 1/2 kg mięsa mielonego, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 2 marchewki, 2 woreczki ugotowanego ryżu, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, sól, pieprz, 1/2 szklanki startego parmezanu, 1/2 szklanki passaty pomidorowej; do podania: 1 szklanka passaty pomidorowej, sól, pieprz, bazylia, 1/4 szklanki startego parmezanu.

Wykonanie: Liście sparzyć jak na gołąbki. Usunąć nerwy. Natłuścić okrągłe naczynie do zapiekania i wyłożyć je sparzonymi liśćmi, tak aby wystawały za formę. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i razem dusić. Dodać ser, passatę, zioła i wymieszać, odstawić. Gdy przestygnie, dodać ugotowany ryż i jajka, wymieszać. Wyłożyć na liście część masy, przykryć liśćmi, wyłożyć kolejną porcję, przykryć liśćmi i tak powtarzać, aż naczynie będzie pełne, a składniki się skończą. Na wierzchu ułożyć liście kapusty, przykryć wystającymi poza formę liśćmi. Wierzch posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Przyłożyć talerz i odwrócić go. Polać passatą wymieszaną z przyprawami i posypać resztą sera.

image

tort kapuściany

FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na ciasto z czerwonej kapusy

Składniki: 250 g mąki, 2 łyżeczki sody, olejek waniliowy, 2 łyżeczki cynamonu, 1 szczypta soli, 240 g cukru, 3 jajka, 200 ml oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 3 starte na grubych oczkach jabłka, 200 g posiekanych orzechów włoskich, 250 g posiekanej, kapusty czerwonej.

Składniki na masę kremową: 250 g sera mascarpone, 100 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie: Starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i cynamonem. Dodać drobno posiekaną lub startą na tarce kapustę czerwoną i wymieszać. Jajka ubić z cukrem, dodać olej. Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Do ciasta dodać kapustę z jabłkami, posiekane orzechy i wymieszać. Masę wylać do formy i piec 35–40 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do ostudzenia. Mascarpone utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Posmarować ostudzone ciasto.

image

ciasto z modrą kapustą

FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na steki z kapusty z sosem pieczarkowym

Składniki na steki: 1 mała główka kapusty, oliwa z oliwek, sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek

w proszku.

Składniki na sos pieczarkowy: 400 g pieczarek, 1 cebula, 500 ml bulionu, olej, 1 łyżka soku z cytryny, ziele angielskie, listki laurowe, łyżka masła, koperek, sól, pieprz, słodka papryka, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie: Kapustę pokroić w półksiężyce i ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać przyprawami i za pomocą pę

dzelka posmarować oliwą. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C,aż zewnętrzne liście zaczną brązowieć. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać pieczarki pokrojone na ćwiartki i dusić. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować 15 minut. Dodać mąkę ziem niaczaną wymieszaną z odrobiną wody, zagotować. Dodać śmietankę,posiekany koperek i zagotować. Steki podawać z sosem pieczarkowym.

image

steki z kapusty

FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. listopad 2024 15:18