Przepis na bułkę mleczną z tangzhongiem
Składniki na bułkę: 600 g mąki, 60 g cukru, 250 ml mleka, 40 g drożdży, 20 g mleka w proszku, 2 jajka, 50 g miękkiego masła, szczypta soli.
Składniki na tangzhong: 40 g mąki pszennej, 200 ml mleka; do posmarowania: 1 jajko + 4 łyżki mleka.
Wykonanie: Tangzhong to stara japońska metoda, która powoduje, że pieczywo jest dłużej świeże. Do rondla wlać mleko, wsypać mąkę i, często mieszając, gotować, aż zrobi się jednolity budyń. Ostudzić.
Mleko podgrzać, dodać drożdże i je utrzeć. Dodać po łyżce cukru i mąki i odstawić na 20 minut. Resztę mąki przesiać, dodać mleko w proszku, cukier, sól, zaczyn i ostudzony tangzhong. Ciasto za pomocą haka wyrabiać około 10 minut, po czym dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze 3 minuty. Odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
Następnie do ciasta dodać kawałki czekolady, wymieszać i przełożyć je do dwóch keksówek. Przykryć i odstawić na 30 minut, a następnie posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 30–35 minut.
Przepis na ekspresowe ciasteczka czekoladowe
Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 50 g masła, 3 jajka, 100 g cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, szklanka mąki.
Wykonanie: Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (miska nad parą wodną). Ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekolady dodać ubite jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.
Na dwóch blachach wyłożyć papier do pieczenia i łyżką w odstępach układać porcje masy. Ciasteczka się rozpłyną podczas pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180°C, zostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia.
Przepis na Cebulaki
Składniki: 40 g świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, szczypta cukru, 500 g mąki, 30 g miękkiego masła, 1 płaska łyżeczka soli.
Składniki na farsz: 4 cebule, 2 łyżki masła klarowanego, 1–2 łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu, słodkiej papryki, tymianku, 2 łyżki maku, 1 żółtko + 4 łyżki mleka.
Wykonanie: Sporządzić zaczyn. Do ciepłego mleka dodać drożdże i je utrzeć, dodać szczyptę cukru i łyżkę mąki i odstawić na 20 minut. Resztę mąki wsypać do miski, dodać zaczyn, sól i zagnieść ciasto.
Na koniec dodać miękkie masło i wyrobić ciasto ponownie. Odstawić na 40 minut, a następnie ponownie zagnieść i uformować około 10 jednakowych okrągłych placuszków, robiąc delikatne wgłębienia na farsz. Odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na maśle klarowanym na brązowo, dodać przyprawy i mak, wymieszać. Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Nałożyć farsz i piec w piekarniku nagrzanym do około 190°C około 25 minut, aż bułeczki się zrumienią.