Anyż - idealny zarówno do kompotów jak i mięs
Anyż gwiazdkowy przywędrował do nas z Dalekiego Wschodu. Jest to owoc niewielkiego drzewa badian. Natomiast anyż śródziemnomorski jest rośliną zielną, którą można uprawiać także w Polsce. Aromat biedrzeńca i gwiazdkowego jest bardzo podobny. Bez względu na to, którą przyprawę wybierzemy, uzyskamy równie wyrazisty aromat. Obok cynamonu czy goździków zapach ten kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Używamy go do ciast, kompotów, a także drobiu, ryb, zup i dań warzywnych. Jest przyprawą m.in. regulującą pracę żołądka.
Goździki - jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie
Goździki pochodzą z Indii, skąd do Europy przemycali je Francuzi. To niewielkie wysuszone i jeszcze nierozkwitłe pączki kwiatowe czepetki pachnącej. Goździki to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie, która znajduje zastosowanie zarówno do przyprawiania słodkich, jak i pikantnych potraw. Dodaje się je do konfitur, marynat czy kompotów, a także grzanego wina. Trzeba jednak wiedzieć, że oprócz niezwykłych walorów smakowych, mają również właściwości lecznicze. Działają przeciwbólowo i antyseptycznie. Wywierają korzystny wpływ na organizm.
Imbir - smakuje, leczy i odchudza
Ten rogaty korzeń pochodzi prawdopodobnie z Malezji i znany jest w Azji od 3000 lat. W naszej kuchni jest wykorzystywany do przyprawiania różnych potraw, ale ma również właściwości lecznicze i odchudzające. Stosujemy go jako dodatek do mięs, zup, sałatek, pierników, a także sporządzania aromatycznych herbat, gdy czujemy, że dopada nas przeziębienie. Uważany jest również za afrodyzjak. Charakteryzuje się silnym aromatem z nieco słodkawą nutą, a w smaku jest palący i lekko gorzki. Kiedyś traktowany był jako środek płatniczy.
Kardamon - jedna z najstarszych przypraw na świecie
Tej azjatyckiej przyprawy, jednej z najstarszych na świecie, prawie w naszej kuchni nie używamy. Jego wersja mielona, którą kupujemy w torebkach, to mieszanka trzech jego odmian, a konkretnie ich niedojrzałych nasion. Co prawda, ma lekko kamforowy aromat i ostry zapach, który nie wszystkim odpowiada, ale z powodzeniem można dodawać go w niewielkich ilościach do mięs, potraw warzywnych, ciast, nalewek oraz napojów podawanych na gorąco, jak kawa czy kakao. Pomaga przy niestrawności, zmniejsza wzdęcia, a czasami działa jak afrodyzjak.
Kminek - przyprawa o magicznej mocy
Towarzyszy nam od niepamiętnych czasów. Pochodzi z Azji, gdzie uprawiano go już 3000 lat przed naszą erą. Kminek można zaliczyć zarówno do przypraw, jak i ziół. Nosi miano przyprawy o magicznej mocy, np. według polskich porzekadeł, rzeczy, w których znajdował się kminek, nie zostaną skradzione, toteż wkładano go do cennych przedmiotów i podróżnych kufrów, by nie padły ofiarą złodziei. Kminek dodaje się do zup, twarogu, kapusty, tłustych mięs, jak kaczka czy gęsina, a także sosów. Należy go dodawać do potraw pod koniec gotowania, ponieważ gorzknieje. To zioło poprawia trawienie.
Gałka muszkatołowa - przyprawa i afrodyzjak w jednym
Nasiona muszkatołowca korzennego, pochodzącego z Wysp Korzennych, w postaci gałki są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i medycynie. Gałka muszkatołowa jest powszechnie stosowana w naszym kraju, lecz niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej właściwości leczniczych. Ostrożnie! W dużych ilościach może działać halucynogennie. Działa też jako afrodyzjak. Gałka jest nieodłączną przyprawą stosowaną do pasztetów, ale znajduje zastosowanie również do sosów, zup, mięs, ryb, jarzyn oraz grzybów. Poprawia pracę przewodu pokarmowego i zmniejsza nadkwasotę.
Cynamon - prawdziwy król świątecznych potraw
Świąteczne pierniki, szarlotka czy kompot z suszu bez cynamonu – niemożliwe. Dawniej cynamon był cenniejszy od złota, uznany za syna gorącego słońca. Wszyscy znamy tę przyprawę, ale czy wiemy, że jest to kora tropikalnego wiecznie zielonego drzewa pochodząca z Cejlonu? W starożytnym Egipcie używano go w medycynie oraz jako dodatek do napojów. Z badań wynika, że spożycie około pół łyżeczki cynamonu dziennie może zmniejszyć stężenie cukru we krwi aż o 20%. Działa rozkurczowo, uspokajająco i ułatwia trawienie.