Czekoladowe ciasto z rurkami
Składniki na ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 1/2 cytryny,
- 120 g masła,
- 1 jajko.
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 150 g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 1/2 l mleka,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 żółtka,
- 50 g cukru,
- 60 g skrobi kukurydzianej,
- 250 g masła,
- 100 g cukru pudru;
dodatkowo:
- 4 łyżki czerwonego dżemu, np. malinowego, 1 opakowanie wafli czekoladowych, 120 czekoladowych kulek.
Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 170°C. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, solą, startą skórką cytryny. Dodać masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Piec na złoty kolor około 10 minut. Wyjąć, ostudzić i zwiększyć w piekarniku temperaturę do 210°C. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać z pianą, potem z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10–15 minut, wyjąć i ostudzić. Rozpuścić czekoladę w 2/3 mleka i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką kukurydzianą i pozostałym mlekiem. Dodać do czekoladowego mleka i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Masło ubić z cukrem pudrem na gładki krem, dodawać stopniowo krem czekoladowy. Dżem rozłożyć na cieście. Posmarować ciasto warstwą kremu czekoladowego o grubości 3 mm i wstawić na 25 minut do lodówki. Ciasto pokroić na paski o szerokości 4 cm. Umieścić pionowo, smarując masą czekoladową, zakrywając ciasto kruche. Ciasto przykryć resztą masy czekoladowej. Na wierzchu położyć rurki czekoladowe. Schładzać około 4 godzin, przed podaniem udekorować rurkami i kuleczkami czekoladowymi.
Ciasto ekspresowe
Składniki:
- 1 litr śmietanki słodkiej 36%,
- 3 łyżki likieru irish cream,
- cieniutkie ciasteczka czekoladowe (gotowe lub upieczone),
- 1 szklanka mąki,
- 4 łyżki kakao,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- płatki migdałowe,
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej.
Wykonanie: Ze składników na ciasteczka zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko i wycinać szklanką koła. Piec 10–15 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić. Ubić śmietankę, dodać likier. Na podłużny talerz wyłożyć 3 łyżki ubitej śmietany. Ciastka smarować śmietaną i układać jedno za drugim. Każde smarować śmietaną i sklejać ze sobą. Układać na talerzu, na śmietanie. Po ukończeniu całość wysmarować śmietaną. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Następnie ozdobić płatkami migdałowymi i startymi na tarce wiórkami czekoladowymi. Żeby uzyskać efekt, trzeba ciasto kroić na skos.
Tort lodowy
Składniki:
- 2 litry lodów waniliowych lub bakaliowych,
- około 20 wafelków w czekoladzie,
- 1/2 kubeczka kremu czekoladowego.
Wykonanie: Lody wyjąć z zamrażarki na 5 minut. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć łyżkę lodów, rozsmarować je na dnie. Ułożyć wafelki, lekko je dociskając. Posmarować lodami i warstwą kremu. Czynność powtórzyć: ułożyć wafelki, lody, krem, wafelki i ostatnią porcję lodów. Zamrażać przez 4 godziny, a następnie pokroić na porcje.