Przepis na ślimaczki jogurtowe z nadzieniem jabłkowo-orzechowym
Składniki na ciasto: 75 g cukru pudru, 200 g jogurtu naturalnego, 100 ml oleju, 500 g mąki orkiszowej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 2 łyżki cynamonu.
Składniki na nadzienie: 50 g masła, 4 łyżki miodu lub syropu klonowego, 3 jabłka posiekane w kostkę, 100 g posiekanych orzechów włoskich, cynamon.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na prostokąt. Masło rozpuścić, posmarować nim ciasto, zostawiając brzegi. Wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka, posypać cynamonem, posiekanymi orzechami, polać miodem. Zwinąć w rulon, skleić brzegi i pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden przy drugim. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C.
Przepis na wątróbkę z jabłkami i orzechami
Składniki: 1/2 kg wątróbki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, papryka, 2 jabłka, 2 łyżki masła klarowanego, garść rodzynek, 2 łyżki drobno posiekanych orzechów.
Wykonanie: Rodzynki zalać wodą i odstawić na 5 minut. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną na kawałki wątróbkę oraz jabłka pokrojone na ósemki. Podsmażać, aż wątróbka stanie się miękka (do 10 minut), obracając z każdej strony. Dodać odcedzone rodzynki i posiekane orzechy. Doprawić do smaku i podawać na gorąco.
Przepis na babeczki jogurtowe z jabłkiem
Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, cynamon, 1 szklanka jogurtu, 1/3 łyżki oleju, 4 jabłka.
Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, olej, krótko wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić na cztery części i ponacinać. Posypać cynamonem. Masę rozlać do foremek na muffinki, do każdej włożyć kawałek jabłka naciętą stroną do góry. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.