Pączki z ricottą
Składniki: 3 jajka, serek ricotta (250 g), 1/3 szkl. cukru, cukier waniliowy, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrami, dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać ser. Ciasto powinno być gęste. Rozgrzać tłuszcz. Małą łyżeczką nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć małe pączki z każdej strony, aż nabiorą koloru (ok. 2 minuty). Wyłożyć pączki na papierowy ręcznik, a gdy ostygną, posypać cukrem pudrem.
Babeczki z pastą z awokado i łososiem
Składniki na słone babeczki: 1/2 kostki masła, 1 i 1/2 szkl. mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczka soli, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka.
Składniki na pastę: 2 dojrzałe awokado, 4 ugotowane jajka, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, kilka plastrów łososia wędzonego, natka pietruszki, sól, pieprz, tłuszcz do foremek, bułka tarta do wysypania foremek.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepiać nim małe foremki na babeczki uprzednio natłuszczone i wysypane bułką tartą. Piec, aż nabiorą złotego koloru, wyjąć, ostudzić. Awokado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać posiekane w kostkę jajka i cebulę. Dodać majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Łososia pokroić na mniejsze części. Babeczki napełniać farszem z awokado, układać plaster łososia i ozdobić natką pietruszki.
Składniki na pastę: 2 dojrzałe awokado, 4 ugotowane jajka, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, kilka plastrów łososia wędzonego, natka pietruszki, sól, pieprz, tłuszcz do foremek, bułka tarta do wysypania foremek.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepiać nim małe foremki na babeczki uprzednio natłuszczone i wysypane bułką tartą. Piec, aż nabiorą złotego koloru, wyjąć, ostudzić. Awokado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać posiekane w kostkę jajka i cebulę. Dodać majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Łososia pokroić na mniejsze części. Babeczki napełniać farszem z awokado, układać plaster łososia i ozdobić natką pietruszki.
Krążek karnawałowy
Składniki na ciasto: 1/2 paczki drożdży, 1/2 kg mąki, pół łyżeczki soli, 5 łyżek oliwy, 1/2 szkl. ciepłej wody, łyżeczka cukru, ketchup.
Składniki na farsz: 8–10 plastrów szynki, 1 cebula, papryka czerwona, 5 pieczarek, żółty ser, do przyprawienia pizzy: oregano, bazylia, słodka papryka, czosnek, papryka chilli (po 2–3 szczypty), sos pomidorowy ze zredukowanego przecieru pomidorowego.
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z jedną łyżką mąki i łyżeczką cukru i odstawić na 10 minut. Dodać resztę składników (prócz ketchupu) i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie powtórnie wyrobić i rozłożyć na dużej piekarnikowej blasze. Spód posmarować ketchupem. Cebulę pokroić w talarki, kiełbasę w plasterki, paprykę w kostkę. Pieczarki – też w talarki. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Składniki ułożyć na rozłożonym w kwadrat cieście i posypać serem i przyprawami. Zwinąć ciasto w rulon, połączyć brzegi, tak aby powstał krąg i lekko naciąć na „nieduże kęsy”. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 min w temp. 180°C. Podawać z sosem pomidorowym.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Składniki na farsz: 8–10 plastrów szynki, 1 cebula, papryka czerwona, 5 pieczarek, żółty ser, do przyprawienia pizzy: oregano, bazylia, słodka papryka, czosnek, papryka chilli (po 2–3 szczypty), sos pomidorowy ze zredukowanego przecieru pomidorowego.
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z jedną łyżką mąki i łyżeczką cukru i odstawić na 10 minut. Dodać resztę składników (prócz ketchupu) i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie powtórnie wyrobić i rozłożyć na dużej piekarnikowej blasze. Spód posmarować ketchupem. Cebulę pokroić w talarki, kiełbasę w plasterki, paprykę w kostkę. Pieczarki – też w talarki. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Składniki ułożyć na rozłożonym w kwadrat cieście i posypać serem i przyprawami. Zwinąć ciasto w rulon, połączyć brzegi, tak aby powstał krąg i lekko naciąć na „nieduże kęsy”. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 min w temp. 180°C. Podawać z sosem pomidorowym.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala