Przepis na papryczki nadziewane kaszą i kurkami
Składniki: 10 małych papryk kolorowych, 250 g mięsa mielonego, 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, 150 g kurek, sól, pieprz, tymianek, 1 łyżeczka masła klarowanego, 100 g sera żółtego, 1 torebka kaszy gryczanej.
Wykonanie: Kurki oczyścić, większe pokroić na małe kawałki. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Papryki przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać kurki i smażyć, dodać mięso mielone i podsmażyć razem. Mięso, kurki wymieszać z kaszą gryczaną, doprawić do smaku.
Papryczki nafaszerować, zapiekać około 25–30 minut w temperaturze 180°C. Od razu po wyjęciu posypać startym serem.
Przepis na placki z ziemniaków z sosem kurkowym
Składniki na placki: 500 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę, 2 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 cebula posiekana w kostkę, posiekana natka pietruszki, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, papryka.
Składniki na sos: 200 g kurek, 1 cebula, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka mąki.
Wykonanie: Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym. Ziemniaki utrzeć z obiema mąkami, solą, jajkami, natką pietruszki i zeszkloną cebulą. Formułować kotleciki i je spłaszczać. Smażyć z dwóch stron na rumiano.
Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle klarowanym, dodać kurki i dusić. Zalać szklanką wody z wymieszaną łyżką mąki i dusić około 10 minut na małym ogniu. Usmażone placuszki podawać z sosem kurkowym, posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis na krem z kurek
Składniki: 350 g kurek, 2 cebule, 2 łyżki masła klarowanego, pół szklanki śmietany kwaśnej 18%, świeży tymianek, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, płatki suszonych pomidorów, szczypta chilli, odrobina ziaren czarnuszki, 6 ziemniaków, kawałek korzenia pietruszki, 1 i 1/2 l bulionu.
Wykonanie: Pietruszkę zetrzeć na tarce. Rozpuścić masło klarowane, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kurki i dusić. Dodać startą pietruszkę. Bulion zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować. Dodać kurki z warzywami. Gotować do miękkości ziemniaków.
Doprawić do smaku, utrzeć blenderem. Podać ze śmietaną, ziołami, płatkami suszonych pomidorów i czarnuszką.