Poznaj nasze 3 przepisy na dania z kurkamiTPR
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Kurki są genialne w kuchni! Wypróbuj 3 przepisy na dania z kurkami

17.08.2024., 10:45h

Kurki to jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów, które z powodzeniem wkomponują się w niejedną potrawę. Jakie cuda można wyczarować z kurkami w roli głównej? Oto nasze trzy propozycje potraw: nadziewane papryczki, aromatyczna zupa krem i placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Smacznego!

Przepis na papryczki nadziewane kaszą i kurkami

Składniki: 10 małych papryk kolorowych, 250 g mięsa mielonego, 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, 150 g kurek, sól, pieprz, tymianek, 1 łyżeczka masła klarowanego, 100 g sera żółtego, 1 torebka kaszy gryczanej.

Wykonanie: Kurki oczyścić, większe pokroić na małe kawałki. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Papryki przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.

Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać kurki i smażyć, dodać mięso mielone i podsmażyć razem. Mięso, kurki wymieszać z kaszą gryczaną, doprawić do smaku.

Papryczki nafaszerować, zapiekać około 25–30 minut w temperaturze 180°C. Od razu po wyjęciu posypać startym serem.

image
papryka nadziewana
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na placki z ziemniaków z sosem kurkowym

Składniki na placki: 500 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę, 2 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 cebula posiekana w kostkę, posiekana natka pietruszki, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, papryka.

Składniki na sos: 200 g kurek, 1 cebula, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka mąki.

Wykonanie: Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym. Ziemniaki utrzeć z obiema mąkami, solą, jajkami, natką pietruszki i zeszkloną cebulą. Formułować kotleciki i je spłaszczać. Smażyć z dwóch stron na rumiano.

Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle klarowanym, dodać kurki i dusić. Zalać szklanką wody z wymieszaną łyżką mąki i dusić około 10 minut na małym ogniu. Usmażone placuszki podawać z sosem kurkowym, posypać posiekaną natką pietruszki.

image
Placki z ziemniaków z kurkami
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na krem z kurek

Składniki: 350 g kurek, 2 cebule, 2 łyżki masła klarowanego, pół szklanki śmietany kwaśnej 18%, świeży tymianek, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, płatki suszonych pomidorów, szczypta chilli, odrobina ziaren czarnuszki, 6 ziemniaków, kawałek korzenia pietruszki, 1 i 1/2 l bulionu.

Wykonanie: Pietruszkę zetrzeć na tarce. Rozpuścić masło klarowane, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kurki i dusić. Dodać startą pietruszkę. Bulion zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować. Dodać kurki z warzywami. Gotować do miękkości ziemniaków.

Doprawić do smaku, utrzeć blenderem. Podać ze śmietaną, ziołami, płatkami suszonych pomidorów i czarnuszką.

image
Krem z kurek
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 21:52