Lemoniada korzenna
Składniki: 1/2 szklanki brązowego cukru, sok z 6 cytryn, sok z 1 pomarańczy, 1 cytryna pokrojona w plasterki, 1 pomarańcza pokrojona w plasterki, 1 laska cynamonu, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do herbaty (goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra, kardamon, pieprz czarny mielony). Można sporządzić ją samemu, mieląc lub tłukąc przyprawy.
Wykonanie: W dużym rondlu połączyć litr wody, cukier i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować 5 minut, a następnie przecedzić i ostudzić. W dużym dzbanku połączyć przegotowaną wodę z sokiem z cytryny, pomarańczy i dwiema szklankami zimnej wody. Przechowywać w lodówce co najmniej godzinę. Podawać na zimno z plasterkami cytryny i pomarańczy. Można podać z kostkami lodu.
Lemoniada masala
Składniki: Sok z 3 cytryn, 4 szklanki wody, kawałek startego imbiru, 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka czarnej soli kala namak (sól o jajecznym posmaku), liście mięty, 1 szczypta sody oczyszczonej.
Wykonanie: Wycisnąć sok z cytryny. Dodać do niego cukier, starty imbir, zmiażdżone liście mięty, szklankę wody. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Można utrzeć blenderem, a następnie przecedzić przez sitko. Dodać pieprz, kumin, sodę, czarną sól i wymieszać. Schładzać w lodówce co najmniej godzinę, a następnie podawać z kostkami lodu.
Lemoniada miodowo-imbirowa
Składniki: 60 g płynnego miodu, sok z dwóch cytryn, 10 g startego korzenia imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 500 ml wody gazowanej.
Wykonanie: Miód, imbir, kurkumę, pieprz przełożyć do słoika i dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Umieścić na sitku nad dzbankiem i delikatnie lać wodę, odcedzając kawałki imbiru. Podawać z lodem.