Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne i ŚwiętaKarolina Kasperek
StoryEditorWieś i rodzina

Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne i Święta

23.12.2024., 09:00h

Przed nami Święta Bożego Narodzenia. Sprawdź, jakie propozycje bożonarodzeniowych przepisów mamy dla ciebie!

Miodowo-musztardowy karp z orzechami

Składniki:

  • 5 dzwonek karpia,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • szczypta cynamonu, kardamonu, goździków,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • sok z 1/2 cytryny + 1/2 cytryny pokrojonej w plastry, olej.

Wykonanie: Dzwonka natrzeć oliwą, przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Miód wymieszać z musztardą i delikatnie posmarować rybę. Odstawić na 30 minut. Wyłożyć na rybę posiekane orzechy i piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z plastrami cytryny.

image
Karp w sosie musztardowym
FOTO: Mariusz Kosmala

Korzenna zupa grzybowa

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz,
  • 150 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonych goździków.

Wykonanie: Suszone grzyby zalać litrem wody i odstawić na 30 minut. Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę z pieczarkami i czosnkiem. Suszone grzyby zagotować, jeśli trzeba pokroić je na mniejsze kawałki. Dopełnić wodą, tak aby było około 2 litrów. Dodać usmażone pieczarki i gotować około 20 minut. Mąkę wymieszać w pół szklanki wody, wlać do gotującej się zupy i gotować około 10 minut. Dodać sos sojowy, śmietankę, przyprawy i krótko gotować.

image
korzenna zupa grzybowa
FOTO: Mariusz Kosmala

Litewskie kibiny z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka (3 jajka do ciasta, a 1 do posmarowania kibinów przed pieczeniem),
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 2 cebule,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 300 g pieczarek,
  • kilka suszonych grzybów,
  • sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić je na 30 minut do lodówki. Kapustę wypłukać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, odcedzić i posiekać drobno. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojone pieczarki i dusić razem. Grzyby suszone zalać wodą i obgotować je. Jeśli jest taka potrzeba, pokroić je drobniej. Grzyby dodać do pieczarek i dalej razem dusić, dodać posiekaną kapustę i doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, większym kubkiem wycinać koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Zrobić falbankę i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem na górze. Każdy posmarować jajkiem i piec 25–30 minut w temperaturze 190°C.

image
litewskie kibiny
FOTO: Mariusz Kosmala

Indyk duszony w warzywach

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka, pęczek koperku,
  • 700 g marchewki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 pomarańczowa papryka,
  • 1/2 kg cebuli, olej.

Wykonanie: Mięso pokroić na niewielkie kawałki i rozbić je delikatnie tłuczkiem. Każdy kawałek posypać solą i pieprzem. Obtaczać w mące ziemniaczanej i smażyć na oleju z dwóch stron. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Papryki pokroić w paski, cebulę w kostkę. Warzywa przełożyć do głębokiej patelni (może być wok) i podsmażać na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać pół szklanki ciepłej wody i dusić je do miękkości. Dodać przyprawy. Podsmażone mięso przełożyć do warzyw i dusić razem jeszcze około 10 minut, często mieszając. Podawać posypane koperkiem, z ryżem lub z chlebem.

image
Indyk w warzywach
FOTO: Mariusz Kosmala

Świąteczna sałatka z kaczką

Składniki na sałatkę:

  • 1 filet z piersi kaczki,
  • 4 ugotowane buraki,
  • 1 pomarańcza,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów, rukola, gałązki rozmarynu.

Składniki na sos:

  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek.

Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Filet z kaczki ponacinać. Położyć na patelni skórą do dołu, wytopić tłuszcz, a następnie obrócić i obsmażyć z drugiej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem, dodać gałązki rozmarynu i piec około 20 minut, następnie wyjąć i odstawić na 5 minut, pokroić w plastry. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Buraki pokroić za pomocą szatkownicy na bardzo cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć plasterki buraków, mięso, pokrojoną pomarańczę, rukolę, gałązki rozmarynu, całość polać sosem i posypać świeżo zmielonymi pieprzem i podprażonymi orzechami.

image
Sałatka z kaczką
FOTO: Mariusz Kosmala

Polędwica wieprzowa w sosie porowym

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 pory,
  • 1 cebulka,
  • 1 marchewka,
  • 1 szklanka mąki (do obtoczenia mięsa),
  • olej, sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, majeranek, pęczek koperku.

Wykonanie: Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości centymetra. Posypać solą, pieprzem, papryką. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w plastry, por na talarki. Pieczarki przekroić na pół, a następnie pokroić je na półplasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i por. Przełożyć do miski, a na tej samej patelni usmażyć polędwiczki. Każdy plaster obtoczyć w mące i układać na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z dwóch stron. Obsmażone mięso, marchewkę, pieczarki z porem i cebulą przełożyć do garnka. Dolać tyle wrzącej wody, aby mięso było zakryte. Gotować na wolnym ogniu około godziny. Doprawić do smaku. Posypać posiekanym koperkiem.

image
polędwica wieprzowa w sosie porowym
FOTO: Mariusz Kosmala

Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. grudzień 2024 09:02