Brownie z masą serowo-dyniową
Wykonanie: Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać resztę składników na ciasto, wymieszać i odstawić. Dynię upiec w piekarniku, ostudzić, zmiksować i odmierzyć 150 g. Wymieszać z cukrem, twarogiem, cynamonem i mąką ziemniaczaną na jednolitą masę. Masę brownie (3/4) wylać do okrągłej formy, wyłożyć masę serowo-dyniową. Następnie nakładać małą łyżeczką małe porcje pozostałego ciasta na brownie. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na ciasto:
- 130 g rozpuszczonego masła,
- 1/2 szklanki kakao,
- 3 jajka,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów, migdałów lub 2 łyżki masła orzechowego,
- 3/4 szklanki cukru.
Składniki na purée dyniowo-serowe:
- 200 g twarogu mielonego na sernik,
- 150 g purée z upieczonej dyni,
- 50 g cukru,
- 35 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka cynamonu.
Bułeczki dyniowe
Wykonanie: Drożdże utrzeć z mlekiem i łyżką cukru i mąki, odstawić, pozwolić wyrosnąć. Dwa jajka utrzeć z cukrem. Do miski z zaczynem dodać jajka, sól, masło, purée z dyni, skórkę startą z pomarańczy, mąkę i zagnieść ciasto. Jeśli się klei, można podsypać więcej mąki. Ciasto odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie zagnieść ponownie i podzielić na 9 części. Uformować okrągłe bułeczki i odstawić na 15 minut. Nagrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki posmarować żółtkiem i piec 25–30 minut, aż się zrumienią. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 500 g mąki,
- 50 g drożdży,
- 70 g cukru,
- 80 ml ciepłego mleka,
- 50 g miękkiego masła,
- 200 g purée z pieczonej dyni,
- 2 jajka + 1 żółtko do posmarowania,
- szczypta soli,
- skórka starta z pomarańczy.
Deser dyniowo-twarogowy z orzechami i mango
Wykonanie: Dynię upiec w piekarniku, ostudzić i zblendować. Pomarańczę obrać z błonek, dodać do dyni, dodać miód i cynamon, utrzeć. Twaróg utrzeć z mlekiem i miodem na gładką masę. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Mango obrać i pokroić w kostkę. W pucharkach wyłożyć masę twarogową, potem dyniową, a na wierzchu pokrojone mango i podprażone orzechy. Polać delikatnie miodem, posypać cynamonem, ułożyć listek mięty. Dla diabetyków można użyć mniej miodu.
Składniki na mus dyniowy:
- 1/4 dyni hokkaido (1 szklanka purée),
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka miodu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Składniki na masę twarogową:
250 g twarogu,
100 ml mleka kokosowego lub zwykłego,
2 łyżki miodu;
dodatkowo: 1 mango,
100 g orzechów włoskich,
szczypta cynamonu,
1 łyżeczka miodu do polania,
listki mięty do dekoracji.