3 przepisy na dania z dyni: Deser dyniowo-twarogowy, bułeczki dyniowe, brownie dynioweKosmala
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Poznaj przepisy na bułeczki dyniowe, deser dyniowo-twarogowy i brownie dyniowe

22.10.2023., 10:00h
Szczyt dyniowy trwa w najlepsze, więc podpowiadamy trzy przepisy na dania z dynią w roli głównej: brownie z masą serowo-dyniową, bułeczki dyniowe oraz deser dyniowo-twarogowy z orzechami i mango. Jak je przygotować?

Brownie z masą serowo-dyniową

Wykonanie: Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać resztę składników na ciasto, wymieszać i odstawić. Dynię upiec w piekarniku, ostudzić, zmiksować i odmierzyć 150 g. Wymieszać z cukrem, twarogiem, cynamonem i mąką ziemniaczaną na jednolitą masę. Masę brownie (3/4) wylać do okrągłej formy, wyłożyć masę serowo-dyniową. Następnie nakładać małą łyżeczką małe porcje pozostałego ciasta na brownie. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na ciasto:

  • 130 g rozpuszczonego masła,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów, migdałów lub 2 łyżki masła orzechowego,
  • 3/4 szklanki cukru.

Składniki na purée dyniowo-serowe:

  • 200 g twarogu mielonego na sernik,
  • 150 g purée z upieczonej dyni,
  • 50 g cukru,
  • 35 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cynamonu.
image

Brownie z masą serowo-dyniową

FOTO: Mariusz Kosmala

Bułeczki dyniowe

Wykonanie: Drożdże utrzeć z mlekiem i łyżką cukru i mąki, odstawić, pozwolić wyrosnąć. Dwa jajka utrzeć z cukrem. Do miski z zaczynem dodać jajka, sól, masło, purée z dyni, skórkę startą z pomarańczy, mąkę i zagnieść ciasto. Jeśli się klei, można podsypać więcej mąki. Ciasto odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie zagnieść ponownie i podzielić na 9 części. Uformować okrągłe bułeczki i odstawić na 15 minut. Nagrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki posmarować żółtkiem i piec 25–30 minut, aż się zrumienią. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 70 g cukru,
  • 80 ml ciepłego mleka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 200 g purée z pieczonej dyni,
  • 2 jajka + 1 żółtko do posmarowania,
  • szczypta soli,
  • skórka starta z pomarańczy.
image

Bułeczki dyniowe

FOTO: Mariusz Kosmala

Deser dyniowo-twarogowy z orzechami i mango

Wykonanie: Dynię upiec w piekarniku, ostudzić i zblendować. Pomarańczę obrać z błonek, dodać do dyni, dodać miód i cynamon, utrzeć. Twaróg utrzeć z mlekiem i miodem na gładką masę. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Mango obrać i pokroić w kostkę. W pucharkach wyłożyć masę twarogową, potem dyniową, a na wierzchu pokrojone mango i podprażone orzechy. Polać delikatnie miodem, posypać cynamonem, ułożyć listek mięty. Dla diabetyków można użyć mniej miodu.

Składniki na mus dyniowy:

  • 1/4 dyni hokkaido (1 szklanka purée),
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Składniki na masę twarogową:

250 g twarogu,

100 ml mleka kokosowego lub zwykłego,

2 łyżki miodu;

dodatkowo: 1 mango,

100 g orzechów włoskich,

szczypta cynamonu,

1 łyżeczka miodu do polania,

listki mięty do dekoracji.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. październik 2024 02:27