
Składniki potrzebne na sandacza z pieczonymi warzywami
- 4 filety z sandacza, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 korzeń selera, 1 główka czosnku, 1 batat, sól, pieprz, mielona kolendra, kumin, kurkuma, słodka papryka, chilli, oliwa z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 1/2 szklanki mąki, olej do smażenia, 1 łyżka masła, świeże liście kolendry.
Składniki na sos satay
- 1 szklanka mleka kokosowego, 4 łyżki masła orzechowego, szczypta soli, kilka orzeszków ziemnych, sok z 1 limonki, 2 łyżki sosu sojowego; przyprawy: 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki chilli.
Jak przygotować danie?
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju, w trakcie włożyć łyżkę masła. Smażyć na rumiano. Piekarnik nagrzać do 200°C. Marchewkę, seler, pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Batat przekroić na pół i pokroić na półplasterki (można za pomocą falistego noża). Dodać starty czosnek, imbir, sok z limonki lub cytryny, sos sojowy oraz oliwę.
Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut, aż się zrumienią, a warzywa będą miękkie. Sporządzić sos. Do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, cukier i przyprawy, doprawić do smaku. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje, przelać do miseczek i posypać posiekanymi orzechami ziemnymi. Na półmisku ułożyć pieczone warzywa, rybę, posypać ją listkami kolendry i orzeszkami ziemnymi. Podawać z sosem.