Jak przygotować domowe hot dogi?
Składniki:
- 100 ml mleka,
- 20 g cukru,
- 20 g drożdży,
- 50 g masła,
- 2 jajka,
- 350 g mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- około 16 parówek,
- 1 jajko do posmarowania,
- ziarna sezamu do posypania,
- keczup do podania.
Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, łyżkę mąki, i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, miękkie masło, jajka, sól i zagnieść ciasto. Długo wygniatać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Zagnieść ponownie, rozwałkować cienko i pokroić w paski.
Każdą parówkę owijać, tak aby ciasto lekko zachodziło na siebie. Odstawić na 20 minut, rozgrzać piekarnik. Przed wstawieniem posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec 10–12 minut w temperaturze 220°C, aż się zrumienią.