StoryEditorPrzepisy

Przepis na placuszki maca

27.06.2020., 09:06h
Placuszki maca to tradycyjne, żydowskie pieczywo wypiekane podczas Święta Paschy. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu. Zde względu na swoją chrupkość  i lekkość idealnie pasuje do różnego rodzaju past, hummusów i dżemów. Jak je przyrządzić?

Składniki potrzebne na placuszki maca

  • 2 szklanki mąki (może być również bezglutenowa lub orkiszowa),
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • woda.

Jak przygotować placuszki?

Podane składniki wymieszać i ugnieść do właściwej konsystencji (jak na ciasto makaronowe). Wyrobione ciasto podzielić na niewielkie części i każdą rozwałkować na grubość około 2 mm.

Piec na gorącej blasze, patelni lub w gofrownicy. Macę można podawać z dowolnymi sosami – słodkimi i słonymi, a także humusem, dżemami czy pastami.
Warszawa
22°C
Słonecznie
wi_00
pon.
wi_00
22°C
10°C
wt.
wi_00
17°C
12°C
śr.
wi_00
25°C
12°C
czw.
wi_00
27°C
13°C
pt.
wi_00
26°C
12°C
14. kwiecień 2025 14:17