
Przepis na orzechowe kulki
Składniki: 200 g daktyli bez pestek, 100 g zmielonych migdałów, 100 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, 2 łyżki nasion chia, 3 łyżki masła orzechowego, 1 łyżka masła, szczypta cynamonu, 100 g posiekanych prażonych orzeszków ziemnych.
Składniki na polewę: 1 biała czekolada, 5 łyżek mleka, liofilizowane owoce lub suszone płatki róż.
Wykonanie: Daktyle zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 minut. Rozpuścić masło orzechowe z masłem w kąpieli wodnej do uzyskania lejącej konsystencji. Odsączyć daktyle i zmiksować na gładko w blenderze, dodać do nich masło i zmiksować ponownie.
Dodać zmielone orzechy i nasiona chia. Wymieszać i formować z masy niewielkie kulki. Czekoladę rozpuścić z mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji, polać kulki i posypać je rozkruszonymi liofilizowanymi owocami lub suszonymi płatkami róż. Odstawić na godzinę do lodówki, aby zastygły.
Przepis na karmelowy deser z truskawkami
Składniki: 100 ml rozpuszczalnej, zaparzonej i ostudzonej kawy, 250 g sera mascarpone, 200 g masy kajmakowej, 3 żółtka, 1 łyżka cukru pudru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, około 10 podłużnych biszkoptów, kilka świeżych truskawek.
Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać mascarpone i masę kajmakową. Na dno pucharków wykładać namoczone w kawie biszkopty, łyżkę przygotowanej masy, kawałki truskawek i posypać kawą rozpuszczalną, następnie czynność powtórzyć.
Na wierzchu ułożyć kawałek namoczonego w kawie biszkopta oraz kawałki truskawek i posypać kawą. Schładzać godzinę i podawać.
Przepis na deser z awokado
Składniki: 1 dojrzałe awokado, listki mięty, 200 ml jogurtu greckiego, 1 szklanka mleka, 2 łyżki żelatyny, 2 łyżki miodu, 1 limonka;
Dodatkowo: plasterki limonki, borówki.
Wykonanie: Z limonki odkroić dwa plastry do ozdoby, a z reszty wycisnąć sok. Awokado obrać i przełożyć do blendera, dodać sok z limonki i otartą z niej skórkę. Dodać jogurt naturalny, miód, mleko, listki mięty i utrzeć. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku, dodać do deseru i wymieszać. Przełożyć do pucharków i schładzać około dwóch godzin. Dodać borówki i ozdobić plastrami limonk