Pyszny przepis na kaczkę z pieczoną pietruszkąM. Kosmala
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Pyszny przepis na kaczkę z pieczoną pietruszką

13.04.2025., 11:30h

Soczysta kaczka, aromatyczna pietruszka i słodko-kwaśna żurawina – to połączenie, które podbije każde podniebienie. Sprawdź przepis na wykwintne danie, które zachwyci gości!

Składniki na na kaczkę z pieczoną pietruszką

  • 5 korzeni pietruszki, 1 główka czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki miodu, oliwa z oliwek, 2 łyżki masła, 2 filety z kaczki, świeży rozmaryn, konfitura z żurawiny.

Jak przygotować danie?

Skórę filetów ponacinać w poprzek, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na zimnej patelni skórą do patelni i smażyć około 10 minut. Po wytopieniu tłuszczu obrócić i smażyć kolejne 10 minut. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z wytopionym tłuszczem i piec razem z pietruszką około 35 minut. Po wyjęciu odczekać około 8 minut i pokroić na plasterki.

Pietruszkę obrać i połowę przekroić na połówki, a połowę pokroić w paski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą, pieprzem i oliwą, wymieszać. Masło rozpuścić na patelni, dodać miód. Ułożyć czosnek przekrojony na pół. Masłem polać pietruszkę, piec około 35 minut w temperaturze 200°C.

Połowę pietruszki (pokrojoną na połówki) zblendować zaraz po upieczeniu z upieczonymi ząbkami czosnku. Na talerzu ułożyć plasterki mięsa polane konfiturą z żurawiny, purée z pietruszki i kawałki pietruszki.

image
Kaczka z pieczoną pietruszką
FOTO: Katarzyna Kosmala
Warszawa
1°C
Bezchmurnie
wi_00
pon.
wi_00
19°C
5°C
wt.
wi_00
22°C
9°C
śr.
wi_00
21°C
8°C
czw.
wi_00
18°C
5°C
pt.
wi_00
22°C
10°C
27. kwiecień 2025 00:50