
Składniki na na kaczkę z pieczoną pietruszką
- 5 korzeni pietruszki, 1 główka czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki miodu, oliwa z oliwek, 2 łyżki masła, 2 filety z kaczki, świeży rozmaryn, konfitura z żurawiny.
Jak przygotować danie?
Skórę filetów ponacinać w poprzek, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na zimnej patelni skórą do patelni i smażyć około 10 minut. Po wytopieniu tłuszczu obrócić i smażyć kolejne 10 minut. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z wytopionym tłuszczem i piec razem z pietruszką około 35 minut. Po wyjęciu odczekać około 8 minut i pokroić na plasterki.
Pietruszkę obrać i połowę przekroić na połówki, a połowę pokroić w paski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą, pieprzem i oliwą, wymieszać. Masło rozpuścić na patelni, dodać miód. Ułożyć czosnek przekrojony na pół. Masłem polać pietruszkę, piec około 35 minut w temperaturze 200°C.
Połowę pietruszki (pokrojoną na połówki) zblendować zaraz po upieczeniu z upieczonymi ząbkami czosnku. Na talerzu ułożyć plasterki mięsa polane konfiturą z żurawiny, purée z pietruszki i kawałki pietruszki.