tort porzeczkowyMariusz Kosmala
StoryEditorPrzed I Komunią Świętą

Rozpoczynamy sezon I Komunii Św. - oto 3 przepisy na smaczny tort komunijny

06.05.2023., 09:00h
Polecamy przepisy na pyszne torty, które zachwycą zarówno gości, jak i dzieci, które przystępują właśnie do I Komunii Św.

Tort porzeczkowy

image

tort porzeczkowy

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki na biszkopt (duży): 6 jajek, 200 g mąki, 200 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem z porzeczką: 60 dag serka kremowego naturalnego, 300 g czarnej porzeczki, 2 łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki cukru pudru.

Składniki na poncz: 1 szklanka słodkiej herbaty, sok z jednej cytryny.

Składniki na obłożenie: 1 kostka masła, 80 g mleka w proszku, 50 ml mleka, 70 g cukru, sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie: Ubić na sztywno białka, dodać cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Przelać do odpowiedniej formy i piec 35–40 minut. Namoczyć żelatynę i odstawić, podgrzać, przestudzić. Utrzeć porzeczki, dodać cukier, żelatynę, wymieszać z serkiem. Biszkopt pokroić na trzy krążki, każdy nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Ostatniego blatu nie smarować. Mleko i cukier zagotować, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostudzenia. Masło musi być miękkie. Ucierać około 10 minut, aż stanie się jasne. Dodawać po łyżce mleka w proszku i mleka z cukrem. Tort obłożyć kremem i ozdobić. Przed podaniem schładzać 3 godziny.

Tort z masą z białej czekolady

image

Tort z białą czekoladą

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki na duży biszkopt: 6 jajek, 200 g mąki, 200 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na mały biszkopt: 3 jajka, 100 g mąki, 100 g cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia.

Składniki na krem: 4 tabliczki białej czekolady, 400 ml śmietanki 30%, 1 kg sera mascarpone.

Składniki do nasączenia tortu: 1 szklanka słodkiej herbaty, sok z jednej cytryny.

Składniki na obłożenie tortu: 2 kostki masła, 500 ml śmietany kwaśnej 18%, 1 szklanka cukru pudru, sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie: Ubić na sztywno białka, dodać cukier, żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Przelać do odpowiedniej formy i piec mały biszkopt około 25 minut, duży 35–40 minut. Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę, ostudzić i włożyć do lodówki na noc. Po wyjęciu ubić tę śmietankę i powoli dodawać schłodzony ser mascarpone. Biszkopt przekroić na trzy blaty, połączyć składniki na poncz. Nasączyć i przełożyć kremem trzy duże blaty, ostatniego nie smarować, chyba że chcemy, by mały biszkopt mocniej przywierał do dużego. Włożyć patyczki cukiernicze przycięte na odpowiednią długość w duży biszkopt i położyć na nim małą tekturę. Na niej mały biszkopt i powtórzyć wszystko z małymi blatami. Ostatniego nie smarować. Utrzeć masło z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodać powoli po łyżce śmietanę, cały czas mieszając na tych samych obrotach. Obłożyć tort i udekorować. Przed podaniem schładzać przez 3 godziny.

Tort malinowy

image

Tort malinowy

FOTO: SZEWCZYK EDYTA

Składniki na duży biszkopt: 6 jajek, 200 g mąki, 200 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na mały biszkopt: 3 jajka, 100 g mąki, 100 g cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia.

Składniki na masę malinową: 4 opakowania serka mascarpone malinowego, 600 ml śmietanki słodkiej 36%, 300 g malin, 1 szklanka cukru pudru.

Składniki do nasączania tortu: 1 szklanka słodkiej herbaty, sok z jednej cytryny.

Składniki na obłożenie: 2 kostki masła, 500 ml śmietany kwaśnej 18%, 1 szklanka cukru pudru, sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie: Biszkopt duży i mały zrobić tak samo jak w przepisie powyżej. Składniki na masę muszą wcześ­niej być w lodówce. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać ser mascarpone. Każdy biszkopt pokroić na trzy blaty, połączyć składniki na poncz. Nasączyć i przełożyć kremem duże blaty, ostatniego nie smarować, chyba że chcemy, by mały biszkopt mocniej przywierał do dużego. Na warstwie kremu układamy cienką warstwę całych malin. Postąpić z patyczkami i tekturą jak wyżej. Utrzeć masło z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż będzie białe. Dodawać powoli po łyżce śmietany, mieszając na tych samych obrotach. Obłożyć tort i udekorować. Schładzać 3 godziny przed podaniem.

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 23:49