Surica: co to jest?
Surica albo surika to napój znany Słowianom od wieków. Przyrządzali go ze względu na jego zdrowotne właściwości oraz zdolność do gaszenia pragnienia w upalne dni. Swoje prozdrowotne zalety surica zawdzięcza składnikom. Robi się ją bowiem z roślin: liści, ziół, kwiatów - właściwie wszystkich darów, jakie może zaoferować nam ogród, las i łąka! Taki napój to bomba witamin i składników odżywczych, za którą organizm z pewnością nam podziękuje.
Jak przygotowywać suricę?
Surica to napój naturalnie fermentowany. Co ciekawe, część przepisów zaleca fermentację na słońcu. Ma to pochodzić od słowiańskiego przekonania, że słońce napełnia mocą i energią. Dziś jednak nie wszyscy są przekonani do takiego sposobu przygotowywania i przeprowadzają fermentację w ciemnym, chłodnym miejscu. Ten wybór można podjąć indywidualnie.
Przeczytaj także: Podagrycznik – roślina, która leczy
Z czego zrobić suricę?
Na suricę nie ma jednego obowiązującego przepisu. Jedynym pewnym składnikiem jest miód, którym dosładza się napój. Pozostałe to kwestia gustu oraz... sezonu – najlepiej korzystać z tego, co akurat mamy w ogrodzie!
Przykładowe składniki, które można dodać do suricy, to:
- mięta,
- melisa,
- rumianek,
- liście malin,
- liście porzeczki,
- krwawnik,
- kwiaty bzu,
- lipa,
- maliny,
- jeżyny,
- truskawki,
- jagody,
- płatki róż,
- chabry,
- pokrzywa,
- sosnowe pędy,
- lawenda.
Kompozycję składników można zmieniać. Warto jednak mieć na uwadze, że surica powinna być smaczna, zatem lepiej zrezygnować np. z piołunu, który sprawi, że napój stanie się gorzki.
Przeczytaj także: Co za rarytas z lasu! Poznaj przepis na dżem z szyszek sosny
Surica krok po kroku: jak ją zrobić?
Przepis na suricę jest banalnie prosty. Należy zacząć od spaceru po lesie, ogrodzie lub łące. Zbieramy ulubione zioła, rośliny i owoce, tworząc kompozycję. Następnie myjemy je i umieszczamy w dużym (najlepiej trzylitrowym) słoju. Powinny wypełnić około 1/3 objętości. Zalewamy przegotowaną wodą prawie do pełna. Dodajemy 150 g prawdziwego miodu i mieszamy. Wierzch słoja przykrywamy płótnem i zabezpieczamy gumką recepturką. Tak przygotowane naczynie wystawiamy na słońce na 3 dni. Po tym czasie surica jest gotowa: można ją zlać i cieszyć się smakiem. Najlepiej przechowywać napój w lodówce. Doskonale sprawdzi się w upały.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. pixabay