pixabay
StoryEditorNapój na lato

Surica: napój naszych przodków z bombą witamin. Jaki przepis?

22.06.2024., 13:00h
W ostatnich tygodniach internet podbija surica. To jednak żadna nowinka: ten przepis pochodzi od naszych słowiańskich przodków! Jak zrobić suricę?

Surica: co to jest?

Surica albo surika to napój znany Słowianom od wieków. Przyrządzali go ze względu na jego zdrowotne właściwości oraz zdolność do gaszenia pragnienia w upalne dni. Swoje prozdrowotne zalety surica zawdzięcza składnikom. Robi się ją bowiem z roślin: liści, ziół, kwiatów - właściwie wszystkich darów, jakie może zaoferować nam ogród, las i łąka! Taki napój to bomba witamin i składników odżywczych, za którą organizm z pewnością nam podziękuje. 

Jak przygotowywać suricę? 

Surica to napój naturalnie fermentowany. Co ciekawe, część przepisów zaleca fermentację na słońcu. Ma to pochodzić od słowiańskiego przekonania, że słońce napełnia mocą i energią. Dziś jednak nie wszyscy są przekonani do takiego sposobu przygotowywania i przeprowadzają fermentację w ciemnym, chłodnym miejscu. Ten wybór można podjąć indywidualnie. 

Przeczytaj także: Podagrycznik – roślina, która leczy

Z czego zrobić suricę? 

Na suricę nie ma jednego obowiązującego przepisu. Jedynym pewnym składnikiem jest miód, którym dosładza się napój. Pozostałe to kwestia gustu oraz... sezonu – najlepiej korzystać z tego, co akurat mamy w ogrodzie! 

Przykładowe składniki, które można dodać do suricy, to: 

  • mięta, 
  • melisa, 
  • rumianek,  
  • liście malin,  
  • liście porzeczki, 
  • krwawnik, 
  • kwiaty bzu, 
  • lipa, 
  • maliny, 
  • jeżyny, 
  • truskawki, 
  • jagody, 
  • płatki róż, 
  • chabry, 
  • pokrzywa, 
  • sosnowe pędy, 
  • lawenda. 

Kompozycję składników można zmieniać. Warto jednak mieć na uwadze, że surica powinna być smaczna, zatem lepiej zrezygnować np. z piołunu, który sprawi, że napój stanie się gorzki. 

Przeczytaj także: Co za rarytas z lasu! Poznaj przepis na dżem z szyszek sosny

Surica krok po kroku: jak ją zrobić?

Przepis na suricę jest banalnie prosty. Należy zacząć od spaceru po lesie, ogrodzie lub łące. Zbieramy ulubione zioła, rośliny i owoce, tworząc kompozycję. Następnie myjemy je i umieszczamy w dużym (najlepiej trzylitrowym) słoju. Powinny wypełnić około 1/3 objętości. Zalewamy przegotowaną wodą prawie do pełna. Dodajemy 150 g prawdziwego  miodu i mieszamy. Wierzch słoja przykrywamy płótnem i zabezpieczamy gumką recepturką. Tak przygotowane naczynie wystawiamy na słońce na 3 dni. Po tym czasie surica jest gotowa: można ją zlać i cieszyć się smakiem. Najlepiej przechowywać napój w lodówce. Doskonale sprawdzi się w upały.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. czerwiec 2024 13:02