Przepis na łososia z ziemniakami i dipem z ricotty
Składniki: 1 filet z łososia, sok z 1/2 cytryny, 300 g małych pieczarek, 1 cebula, 5 ziemniaków, 3 kolorowe papryki, sól, pieprz, papryka, olej, zioła prowansalskie.
Składniki na dip: 2 ząbki czosnku, 300 g sera ricotta, 2 łyżki majonezu, 3 jajka, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy francuskiej.
Wykonanie: Łososia natrzeć przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Warzywa pokroić, natrzeć olejem i przyprawami, ułożyć w formie do zapiekania, a na nich łososia, i zapiekać około godziny w temperaturze 180°C.
Przygotować dip: jajka ugotować na twardo, posiekać. Dodać do nich ricottę, musztardę, majonez, sól, pieprz i utrzeć blenderem. Upieczonego łososia z warzywami podawać z dipem.
Przepis na bigos z ziemniaków
Składniki: 500 g ziemniaków, 1 łyżka octu, 2 małe cebule, sól, pieprz, 1 szklanka śmietany, łyżka oleju lub masła klarowanego, 500 g grochu połówkowanego, 1 łyżka mąki, 200 g boczku.
Wykonanie: Groch opłukać, zalać czystą wodą i odstawić na dwie godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, zalać tylko tyle, aby ziemniaki przykryła woda. Dodać łyżkę octu i gotować do miękkości, odcedzić.
Na maśle klarowanym lub oleju zeszklić cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać do cebuli z boczkiem, chwilę razem gotować. Ziemniaki, groch i cebulę z boczkiem i śmietaną wymieszać i doprawić do smaku.
Przepis na gratin ziemniaczane
Składniki: 700 g ziemniaków, 250 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, sól, 2 łyżki masła, 150 g żółtego sera.
Wykonanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na szatkownicy, posolić. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i roztartym czosnkiem. Układać plastry sera. Na wierzchu ułożyć resztę masła, zalać śmietanką. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 75 minut w temperaturze 190°C. Zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze 15 minut.