Placki z botwinką i koperkiem
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 pęczek botwinki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- 5 pomidorów suszonych z zalewy,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 cebula,
- 3 łyżki mąki,
- pęczek koperku,
- 1/2 serka wiejskiego granulowanego,
- olej do smażenia,
- śmietana 18% do podania placków.
Wykonanie: Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 5 minut. Odcisnąć sok. Botwinkę wraz z buraczkami posiekać drobno. Paprykę, suszone pomidory i cebulę posiekać w drobną kostkę. Jajka ubić, dodać mąkę, sól, pieprz i tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, paprykę, suszone pomidory i botwinkę, serek i posiekany koperek. Całość wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje masy i smażyć placuszki z dwóch stron na rumiano. Podawać ze śmietaną.
Risotto z botwinką i indykiem
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto arborio,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- pęczek botwinki,
- 3 łyżki parmezanu,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- 500 ml bulionu,
- 250 g filetu z indyka,
- 100 ml białego wina,
- 5 pieczarek.
Wykonanie: Na patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Dodać ryż i dusić 5 minut. Zalać winem i poczekać, aż całkowicie odparuje. Wlać szklankę bulionu i dodać mięso pokrojone w kostkę. Poczekać, aż bulion odparuje, następnie zalać drugą szklanką, dodać posiekaną botwinkę z pokrojonymi w kostkę burakami i plasterki pieczarek. Dusić, aż warzywa i mięso będą miękkie, a ryż napęcznieje. Gdy risotto będzie gotowe, dodać parmezan, przyprawy i wymieszać.
Tarta orkiszowa z botwinką
Składniki na ciasto:
- 50 g masła,
- 2 jajka,
- 200 g mąki orkiszowej,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 łyżki zimnej wody.
Składniki na farsz:
- 200 g twarogu trzykrotnie mielonego,
- 100 g sera mascarpone,
- 5 jajek,
- 300 g boczku,
- 1 pęczek botwinki,
- 50 g startego żółtego sera,
- sól,
- pieprz,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać i podpiekać 15 minut w piekarniku w temperaturze 190°C. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (odlać wytopiony tłuszcz). Dodać posiekaną w kostkę cebulę i razem podsmażać. Twaróg utrzeć mikserem z jajkami i serem mascarpone. Dodać starty żółty ser, posiekaną botwinkę z buraczkami, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz obsmażone boczek z cebulką. Całość wymieszać i wylać na podpieczone ciasto. Piec 35–40 minut w temperaturze 180°C, aż masa się zetnie.
Oprac. Karolina Kasperek