Przepis na cashew chicken, czyli kurczaka z nerkowcami
Składniki: 400 g filetu z kurczaka, 2 cebule, 3 kolorowe papryki, 1 szklanka orzechów nerkowców, 2 ząbki czosnku, mąka do obtoczenia mięsa, olej, 1 woreczek ryżu jaśminowego, 2 łyżki czarnego sezamu, pęczek szczypiorku.
Składniki na sos: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1/2 szklanki wody.
Wykonanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Papryki pokroić w paski, a cebulę w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Składniki sosu wymieszać w misce i wlać do smażącego się mięsa. Dodać paprykę i orzechy. Dusić 15 minut na małym ogniu. Podawać z ryżem, posypane czarnym sezamem i szczypiorkiem.
Przepis na kurczaka w cytrynie i czosnku
Składniki: 2 piersi z kurczaka, 50 g masła, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżka czosnku w proszku, 2 łyżki przyprawy włoskiej, sól, pieprz cytrynowy, skórka i sok z jednej cytryny, oliwa z oliwek.
Wykonanie: Pierś pokroić na kawałki wielkości kęsa. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do miski wsypać mąkę, dodać przyprawę włoską, czosnek, sól, skórkę cytryny. Obtoczyć kawałki kurczaka w mące, aby dokładnie je pokryła. Smażyć na złoto z każdej strony, wyjąć na ręcznik papierowy.
Umyć patelnię. Rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek i sok z cytryny. Kawałki usmażonego kurczaka wrzucić do sosu i dusić na małym ogniu około 5 minut. Podawać z grzankami/tostami.
Przepis na kurczaka cacciatore
Składniki: 5 udek z kurczaka bez kości i skóry, mąka do obtoczenia mięsa, świeżo zmielony pieprz, oliwa z oliwek, czerwona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml wytrawnego białego wina, 1 puszka krojonych pomidorów, 250 ml bulionu z kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, oliwki zielone, kapary, suszone oregano, świeża bazylia, szczypiorek.
Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Obtoczyć udka w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Zdjąć z patelni. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Paprykę pokroić w paski. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i dołożyć paprykę. Szklić pięć minut, a następnie zalać winem. Dodać bulion, pomidory z puszki z sokiem, koncentrat pomidorowy, kapary, oliwki, oregano, sól. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Włożyć ponownie udka i gotować na wolnym ogniu około 30 minut – do momentu aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie miękki. Dodać bazylię i posiekany szczypiorek.