Przepis na zupę krem z pora
Składniki:
- 3 pory,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 8 ziemniaków,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- masło klarowane,
- 2 l bulionu,
- 1 ser mascarpone (250 g),
- 1 cukinia
Do podania:
- groszek ptysiowy,
- ziarna słonecznika i dyni.
Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać bulionem. Gotować. Cukinię obrać, pokroić, dodać do zupy. Por (białą część) pokroić i zeszklić na maśle. Dodać plastry czosnku i cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Zeszklone czosnek, cebulę i por dodać do gotującej się zupy, zmiksować. Zagotować, dodać przyprawy, mascarpone i utrzeć ponownie. Podawać z groszkiem ptysiowym i ziarnami.
Przepis na pastę z porem i prażonym sezamem
Składniki:
- 1 por,
- 3 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 awokado,
- 3 łyżki szklanki sezamu,
- 2 łyżki majonezu,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- słodka papryka.
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Awokado obrać i pokroić. Sezam uprażyć na suchej patelni. Natkę pietruszki posiekać. Por pokroić (zarówno część białą, jak i zieloną). Czosnek pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki wymieszać, dodać sól, pieprz, paprykę, majonez i utrzeć blenderem.
Przeopis na zapiekankę z porem
Składniki:
- 300 g makaronu świderki,
- 3 pory,
- 2 cebule,
- 1 cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g kiełbasy swojskiej,
- 5 plastrów boczku,
- sól, pieprz,
- olej,
- 100 g sera mozzarella,
- 100 g sera gouda,
- 100 g sera feta,
- 3 jajka,
- 200 ml gęstej śmietany.
Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Por pokroić w talarki, zeszklić na oleju. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mozzarellę i goudę zetrzeć na tarce, a fetę rozkruszyć. Cukinię, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i dodać do szklącej się cebuli. Śmietanę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, a następnie z makaronem, podsmażonymi warzywami oraz serami. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C.