Fasolka pieczona z czosnkiem i parmezanem
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej,
- 3 łyżki masła,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka włoskiej przyprawy,
- 3/4 szklanki startego parmezanu.
Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. W misce wymieszać masło, mielony czosnek, przyprawy i parmezan. Dodać umytą fasolę i natrzeć ją przygotowanym masłem czosnkowo-ziołowym. Tak przygotowaną fasolę rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 200 minut. Podawać bezpośrednio po upieczeniu z sosem czosnkowym.
Pomidory faszerowane kaszą i warzywami
Składniki:
- 3 duże pomidory,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 czerwona papryka,
- 5 pieczarek,
- kawałek cukinii,
- 15 strąków
- fasoli zielonej lub/i żółtej,
- sól, pieprz,
- 100 g sera feta,
- 3 łyżki ziaren słonecznika.
Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Podać posiekane drobno pieczarki, cukinię, paprykę oraz fasolkę i ziarna słonecznika. Doprawić solą i pieprzem, dusić. Dodać ugotowaną kaszę oraz rozkruszoną fetę. Pomidory przekroić, wydrążyć środek, nakładać farsz, przykryć drugą połówką pomidora i zapiekać 25–30 minut w temperaturze 180°C.
Sałatka z fasolą i młodymi ziemniakami
Składniki na sałatkę:
- 150 g zielonej fasoli,
- 3 jajka,
- 5 plastrów boczku,
- 1 czerwona cebula,
- 8 młodych ziemniaków,
- pęczek koperku.
Składniki na sos:
- 3 łyżki śmietany,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 ząbki czosnku.
Wykonanie: Fasolę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Ziemniaki najlepiej oskrobać, ugotować i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić i podsmażyć na suchej patelni, dodać ziemniaki i chwilę zrumienić. Składniki sosu wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki ułożyć na przemian na talerzu, posypać posiekanym koperkiem i podawać z sosem.