Wielkanocne dania z całego świata. 6 super przepisówCanva/Karolina Kasperek
StoryEditorPrzepisy

Wielkanocne dania z całego świata. 6 super przepisów

28.03.2024., 10:00h
Nie macie pomysłu na nowości kulinarne, którymi moglibyście zachwycić rodzinę podczas świąt? Oto 6 przepisów na pyszne, wielkanocne dania z całego świata.

Włoska zupa wielkanocna

Składniki na klopsiki: 300 g mielonej wołowiny, 200 g włoskiej kiełbasy, 1/2 szklanki startego parmezanu, pęczek pietruszki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki bułki tartej panko, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.

Składniki na zupę: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 marchewka, 1 cebula, 1 seler naciowy, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 l bulionu, 1 szklanka kaszy kuskus, 100 g młodego szpinaku, 2 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 180°C. W misce wymieszać wołowinę, pokrojoną kiełbasę, parmezan, posiekaną pietruszkę, jajko, czosnek, panko, sól i pieprz, aż składniki się połączą. Uformować niewielkie klopsiki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec klopsiki około 10 minut, a następnie podwyższyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 15 minut. Rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę i seler naciowy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić, aż warzywa zmiękną. Zalać bulionem i gotować około 10 minut. Dodać kuskus i dusić na małym ogniu około 10 minut, aż kasza będzie miękka. Dodać klopsiki, razem gotować 5 minut, doprawić do smaku, dodać liście szpinaku. Na koniec dodać sok z cytryny. Zupę podawać z parmezanem, natką pietruszki i czarnym pieprzem.

image
włoska zupa wielkanocna
FOTO: Mariusz Kosmala

Amerykańskie batony cytrynowe 

Składniki: 1 szklanka mąki, 1/4 szklanki cukru, szczypta soli, 100 g masła.

Składniki na nadzienie: 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki mąki, 4 jajka, 4 cytryny (sok + skórka), cukier puder do posypania.

Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. W misce wymieszać składniki na ciasto. Wyłożyć nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20–25 minut na złoty kolor. W misce wymieszać cukier i mąkę. Wbić jajka i mieszać do połączenia składników. Dodać startą skórkę cytrynową i sok. Mieszać, aż składniki się połączą. Masę wylać na podpieczone ciasto i piec, aż nadzienie się zetnie – około 20 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzać co najmniej 2 godziny w lodówce. Pokroić na kwadraty i posypać cukrem pudrem. 

image
Batony cytrynowe
FOTO: Mariusz Kosmala

Amerykańska szynka glazurowana 

Składniki: 1 kg szynki, 1/2 łyżeczki goździków, 1/2 szklanki musztardy dijon, 3 łyżki miodu, ziarna czarnego pieprzu, sól. Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 170°C. Szynkę opłukać i naciąć w romby. W nacięte przestrzenie włożyć goździki. Szynkę zawinąć w folię aluminiową i piec 2 godziny.

Sporządzić glazurę: musztardę wymieszać z miodem i pieprzem. Wyjąć szynkę z piekarnika i posmarować połową glazury, tak aby znalazła się ona w nacięciach. Piec 20 minut bez przykrycia, następnie posmarować resztą glazury i piec kolejne 20 minut, aż zacznie się karmelizować. Odstawić do ostudzania.

image
Szynka glazurowana
FOTO: Mariusz Kosmala

Angielskie bułeczki wielkanocne

Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 szklanki cukru, 50 g drożdży, 4 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli.

Dodatkowo: 1/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, po szczypcie: kardamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, 1/2 szklanki rodzynek.

Do posmarowania bułeczek: 1 jajko, 2 łyżki mleka. Składniki na lukier: 1 białko, cukier puder.

Wykonanie: Mleko wymieszać z drożdżami, dodać po łyżce cukru i mąki, odstawić zaczyn na 15 minut. Do przesianej mąki dodać zaczyn, sól, cukier i zagnieść ciasto. Na koniec wyrabiania dodać olej i zagnieść jeszcze raz. Odstawić na godzinę. Po godzinie dodać proszek do pieczenia i sodę, zagnieść. Jedną czwartą szklanki cukru połączyć z cynamonem i przyprawami, wymieszać. Ciasto spłaszczyć, można delikatnie wałkiem. Posypać mieszanką cukru z przyprawami, rodzynkami i złożyć na pół. Czynność powtórzyć. Następnie odrywać po kawałku ciasta i okrężnymi ruchami formować jednakowe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odłożyć na godzinę pod przykryciem. Przed pieczeniem posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Można bardzo delikatnie naciąć krzyżyk na każdej bułeczce. Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić bułeczki. Białko wymieszać z taką ilością cukru pudru, aby lukier był gęsty. Gdy bułki ostygną, lukier przelać do plastikowej torebki, zrobić małe nacięcie i zrobić krzyżyk na każdej bułeczce. Odstawić do zastygnięcia.

image
Angielskie bułeczki wielkanocne
FOTO: Mariusz Kosmala

Marchew kandyzowana 

Składniki: około 8 marchewek, sól, pieprz do smaku, 1/4 szklanki brązowego cukru, 4 łyżki masła, 2 łyżki octu jabłkowego, posiekana natka pietruszki.

Wykonanie: Marchew pokroić na plasterki, lekko w poprzek, na skos. Marchew przełożyć na patelnię, dodać sól, szklankę wody. Gotować około 7 minut. Dodać cukier, masło, ocet, sól i pieprz. Podgrzewać, aż sos się zredukuje. Posypać posiekaną natką pietruszki.

image
Marchew kandyzowana
FOTO: Mariusz Kosmala

Litewskie ciasteczka makowe

Składniki: 200 g masy makowej, 3 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki roztopionego masła, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżki ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 1 i 1/2 szklanki mąki.

Wykonanie: W misce wymieszać masę makową i jajka. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Wycinać koła. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złotobrązowy kolor około 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu przechowywać w pojemniku z przykrywką.

image
Litewskie ciasteczka makowe
FOTO: Mariusz Kosmala

Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 12:06