Gulasz z soczewicy
Składniki:
- 1 i 1/2 litra soku pomidorowego,
- 1 brokuł,
- 1 litr bulionu,
- 1 marchewka,
- 1/2 korzenia pietruszki,
- 2 cebule,
- 5 ziemniaków,
- 1 szkl. czerwonej soczewicy,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 czerwone papryki,
- natka pietruszki.
Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Poddusić kilka minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować około 15 minut. Dolać sok pomidorowy, zagotować. Dosypać przepłukaną soczewicę, podduszone warzywa oraz brokuł pokrojony na różyczki. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Na koniec dodać paprykę pokrojoną w kostkę i chwilę wszystko dusić, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku, podawać gorące, posypane natką pietruszki.
Na koniec dodać paprykę pokrojoną w kostkę i chwilę wszystko dusić, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku, podawać gorące, posypane natką pietruszki.
Chakalaka
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek świeżego imbiru,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 czerwone papryki,
- 2 marchewki,
- 1 karton (puszka) krojonych pomidorów,
- 1 puszka groszku.
Wykonanie: Na patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach, dodać do cebuli. Dodać przyprawę curry i tymianek, wymieszać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do cebuli, wymieszać i szklić około 5 minut. Dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i, mieszając co chwilę, smażyć około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wlać rozdrobnione pomidory i dodać groszek, wymieszać i dusić około 5 minut.
Klopsiki szpinakowo-jaglane w sosie pieczarkowym
Składniki na klopsiki:
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
- 450 g mrożonego szpinaku,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na sos: 1
- 100 g małych pieczarek,
- 1 i 1/2 litra bulionu,
- 1 mały jogurt naturalny,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz.
Wykonanie: Ugotowaną kaszę oraz rozmrożony szpinak odcedzić na sicie. Zagotować bulion. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Kaszę i szpinak wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Formować małe kuleczki i wrzucać na wrzący bulion. Dodać pieczarki i gotować około 10 minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i dodać do gotujących się klopsików. Jogurt wymieszać z 1/2 szklanki gorącego wywaru i wlać do gotujących się klopsików. Doprawić do smaku i podawać.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala